Београд и Брисел, пуне руке посла

Sta-posle-datuma-t
Почеле су техничке припреме за преговоре са ЕУ. Преговараће се о 35 поглавља. Више стотина, или чак неколико хиљада људи, биће укључено у процес, најављује премијер Ивица Дачић. Посао наредних месеци не чека само Београд, већ и Брисел.У понедељак стижу председник Савета ЕУ Херман ван Ромпај и шеф шведске дипломатије Карл Билт. Деветог јула очекује се долазак Кетрин Ештон.
Нема опуштања. Зато премијер Ивица Дачић неће ићи на одмор. Каже, чека нас много озбиљних послова којих можда и нисмо свесни јер је до сада фокус био на Косову. На почетку нас чека формирање тимова за преговоре са ЕУ.
„Има 35 поглавља. Свако би морало да има преговарачки тим, али и централни преговарачки тим. То ће подразумевати сигурно више стотина или неколико хиљада људи“, рекао је Дачић и нагласио да је зато важно да се сви капацитети усмере према преговорима.
Правосуђе, људска права, слобода тржишта, екологија. За сваку тему преговарачких тимова мора се тачно знати шта су интереси Србије, поручује Дачић. И најситнији детаљи су битни.
„Како то испреговарамо тако ће нам бити“, каже премијер.
Даје пример пољопривреде. Пољска је имала тешке преговоре у тој области, али ту је и оставрила највећу добит. Италијани су, подсећа, имали проблема у вези са називом вина, а Французи због прављења буђавог сира.
Теме о којима се разговара су да ли да се пече ракија, кољу прасићи, објашњава Дачић и истиче да се ту штите интереси.
„То су теме о којима ће се разговарати у наредних неколико година, колико могу да трају преговори, десет година ако сте неспособни, али имамо храбрости којима можемо да повлачимо политичке потезе, који могу да убрзају тај процес“, рекао је Дачић.