Београд, смена, избори или статус кво

Skupstina-grada-t
Превремени избори, смена Драгана Ђиласа или статус кво у Београду – све опције су отворене, после изјаве премијера да ће промене власти у престоници бити, и захтева београдског одбора напредњака да до тога дође што пре.Дојучерашњи председник Скупштине града Александар Антић оцењује да све последње изјаве о градској власти представљају подгревање политичке атмосфере.
Антић наводи да није било званичних разговора на тему Београда. „Са друге стране, морам да констатујем и да приметим да још увек по том питању ни сада, а ни раније нисмо чули било какав став лидера СНС-а Александра Вучића“, наводи Антић.
Али је јасан став изнео лидер СПС-а Ивица Дачић. Сада, Антић појашњава шта је Дачић мислио рекавши да ће промена бити.
Председник моје странке је изашао са одговорима на новинарска питања која су последица различитих изјава људи из СНС-а. Ако Вучић буде изашао са иницијативом, ми у СПС-у ћемо наравно о свему томе разговарати, објашњава Антић.
Вучић је раније рекао да ће и Београд и Војводина бити тема после повратка са нове рунде дијалога у Бриселу 8. септембра. Понавља да се бави суштинским питањима, а не „бесмислицама и беспосленим људима“.
Спекулације да би градоначелника Драгана Ђиласа (и под претпоставком да се социјалисти и напредњаци усагласе) могао да сачува ПУПС, одбацује Милан Кркобабић, напомињући да ће бити како највећи кажу.
„Да се зна једном заувек да све зависи од договора две највеће странке које треба да изађу пред грађане и кажу: ‘Да договорили смо се да власт у Београду треба да се мења или да власт у Београду не треба да се мења. Питати неке друге око тога је бесмислено, јер се зна ко има највећи утицај и ко одлучује, истиче Кркобабић.
Демократе се не узбуђују. Припремају се за седницу, која би морала да се одржи до 25. септембра, или следи принудна управа. Кажу да пошто-пото неће јурити већину.
Александар Шапић из ДС-а каже да уколико су Андреја Младеновић из ДСС-а, Александар Јовичић и Небојша Стефановић из СНС-а алтернатива, нека промене власт.
„Мислим да ми имамо јасне резултате иза нас. Ако су ово људи ти који треба да воде Београд у наредних пар година онда ми ништа не можемо да урадимо. Мислимо да није добро прекрајати изборну вољу грађана“, додаје Шапић.
ДСС је спреман да уђе у власт са социјалистима и напредњацима, али, објашњавају, до сада о томе нису ни са ким разговарали.