Београд троши трећину струје

Trafo-T
Потрошња енергије расте, а само престоница троши трећину струје у Србији. У „Елетромрежи“ кажу да је трафостаница „Београд 20“ са далеководима кључна инвестиција. Србија ће имати централну улогу у транзиту струје, па је неопходна градња преносног система.Инвестиција од огромног значаја подржавају и Влада и власт у Београду, те су радове на трафоу заједно обишли министарка енергетике Зорана Михајловић, градоначелник Београда Драган Ђилас, као и директори „Електромреже“ (ЕМС) и „Електродистрибуције“.
„Када је држава Србија гарантовала за кредит ЕБРД да би се изградило неколико трафостаница, 2011. године, тог тренутка се водило рачуна о овој трафостаници ‘Београд 20’, о потреби Београда који се шири, који је велики и коме је потребна квалитетна електрична енергија“, рекла је Михајловић.
Како каже, у свету и у Европи више није питање имате ли енергију, већ је потребно да та енергија буде квалитетна.
„У претходне четири године много малих трафостаница је урађено по Београду које су омогућиле стабилно снабдевање електричном енергијом. Без овог пројекта и његовог завршетка нема могућности да се Београд реално развија и иде напред“, каже градоначелник Београда Драган Ђилас.
Застој због далековода
Градња трафостанице припрема се 30 година. Застоја још има око постављања далоковода, јер у страху од зрачења, локално становништо не жели да они пролазе кроз њихова имања.
Град Београд и ЕМС морају што пре да реше проблем локације за далековод „Београд 20“ који треба да прође кроз насељени део Гроцке, и то тамо где су бесправно изграђени објекти.
Иако то поскупљује изградњу, градоначелник Боеграда и руководство ЕМС-а поручују да чине све да избегну рушење објеката и да нико неће угрозити здравље људи, јер се поштују високи стандарди заштите животне средине.
„Што се тиче нејонизујућег зрачења, нећу да обећам, већ ћемо приложити доказе да цела Европа ради по стандарду 50. Ми ћемо радити по стандарду 125 који није обавезујући, а далеководе смо подигли на максималну висину“, рекао је генерални директор ЕМС-а Никола Петровић.
Петровић је нагласио да се далеководи раде тако да буду апсолутно безбедни, чак и више него што је прописано.
Када 2015. трафостаница и далеководи буду у функцији, у ЕМС-у рачунају да ће годишње губитке у преносу струје смањити за милион евра и омогућити прикључење 300 хиљада потрошача на мрежу.