Берлин још "вага" одлуку о датуму

Vilhelm-t
Немачка још није одлучила да ли ће 28. јуна гласати да Србији буде додељен датум за почетак преговора са ЕУ, каже амбасадор те земље у Београду Хајнц Вилхелм. Неколико дана пре окупљања европских лидера у Бриселу, Бундестаг ће „пресећи“, наглашава Вилхелм.Амбасадор Немачке у Београду Хајнц Вилхелм рекао је да та земља још није одлучила да ли ће 28. јуна гласати да Србији буде додељен датум за почетак преговора са ЕУ, истакавши да ће неколико дана пре окупљања европских лидера у Бриселу Бундестаг „пресећи“. Немачка још није одлучила да ли ће 28. јуна гласати да Србији буде додељен датум за почетак преговора са ЕУ, каже амбасадор те земље у Београду Хајнц Вилхелм. Неколико дана пре окупљања европских лидера у Бриселу, Бундестаг ће „пресећи“, наглашава Вилхелм.
Амбасадор Немачке у Београду Хајнц Вилхелм рекао је да та земља још није одлучила да ли ће 28. јуна гласати да Србији буде додељен датум за почетак преговора са ЕУ, истакавши да ће неколико дана пре окупљања европских лидера у Бриселу Бундестаг „пресећи“.
Према његовим речима, Србија је захваљујући постигнутом споразуму о нормализацији односа са Приштином ближа датуму, али је за Немачку од кључне важности примена онога што је договорено.
Да би немачка влада и парламент дали сагласност да Србија добије датум, неопходно је направити прве конкретне кораке у имплементацији споразума, рекао је Вилхелм за Вечерње новости.
Вилхелм је истакао да се последњих дана ствари крећу у добром смеру, додавши да се нада да ће тај тренд бити настављен и наредних недеља.
„Времена има довољно. Бундестаг ће пре окупљања европских лидера крајем јуна разматрати ово питање и ако се све буде одвијало како треба, а за сада се одвија, моје прогнозе су оптимистичне“, рекао Вилхелм.
Без нових услова
Амбасадор Немачке каже да до сада није било речи да ли Срби са Косова и Метохије трба да задрже српско држављанство и личне карте Србије и да је то једно од питања на које одговор мора да се пронађе у наставку дијалога Београда и Приштине.
Вилхелм, такође, не види сврху у иницијативама, које су могле да се чују, да се дијалог врати под окриље Уједињених нација и каже да би било боље да се сада сви концентришу на план имплементације споразума.
„Нових услова за Србију сигурно неће бити, а поготово нико неће тражити да она призуна независност Косова“, рекао је Вилхелм.
Вилхелм је истакао и да његова влада не види никакав проблем у томе што Србија жели да унапреди односе са Русијом, јер то, како је истакао, ради и Немачка и указао на чињеницу да ће по добијању датума Србија сигурно привући пажњу инвеститора.