Божовић: Споразум није издаја

Bozovic
Споразум из Брисела значи озваничење српских институција на Космету, које ће бити међународно признате кроз заједницу српских општина, рекао државни секретар у МУП-у Владимир Божовић. Споразум није издаја, већ оно што се максимално могло постићи у овом тренутку, истиче Божовић и додаје да ће претње упућене Дачићу и Вучићу бити истражене.Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Владимир Божовић рекао је да бриселски договор значи озваничење српских институција на Космету, које неће бити паралелне, већ међународно признате корз заједницу српских општина. „Ми нисмо као Милошевић Кумановски споразум, који је један вид капитулације, проглашавали победом. Зато заиста мислим да је кукавички и јако ружно сводити борбу Александра Вучића и целог тима на издају“, рекао је Божовић уз констатацију да је то мала победа, и да споразум није издаја, већ оно што се максимално могло постићи у овом тренутку.
Божовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је Влада Србије озваничила један нови систем и правац политике, што по систему демократије значи да ће сви морати да раде на спровођењу споразума и његовој примени.
„Што се тиче полиције, то значи формирање регионалног центра полиције на северу Косова, где ће бити изабран регионални командант од стране заједница српских општина, где ће се бирати четири регионална командира у четири општине на северу“, објаснио је Божовић.
Државни секретар у МУП-у претпоставља да ће у састав те полиције ући сви припадници МУП-а који су на неки начин били присутни тако.
„Што се тиче статусних питања, ми ћемо за све припаднике МУП-а гарантовати њихова радна права. Дакле, нико неће остати без плате, пензије и регулисаног статуса. Неће бити никаквог хаоса у томе“, објаснио је Божовић.
Како је истакао, регионални командант те полиције на северу Косова ће заједно са четворицом командира и полицијом предузимати мере против корупције и организованог криминала.
„Ми ћемо и даље решавати питање имовине, питање Српске православне цркве и бићемо присутни тамо. Ови што су сад против, за неколико дана вероватно ће заборавити Србе на Кососву као што су их од 1999. многе владе заборављале и нису решавале њихове проблеме“, рекао је Божовић.
Истрага о претњама Дачићу и Вучићу
Говорећи о претњама Ивици Дачићу и Александру Вучићу, Божовић је рекао да је примена права једнака за све и да је претња смрћу било којој породици, било ком детету у Србији неприхватљива.
„То није прихватљиво са аспекта цивилизованог и демократског друштва које тежи да буде део европске породице“, истакао је Божовић.
Најавио је да ће се истрага наставити и да ће бити предузете енергичне мере у складу са законом.
„Једно је законит, достојанствен и миран начин протеста против одлука Владе и ми смо ту отворени да са сваким разговарамо, али претње деци нису прихватљиве“, сматра Божовић.
Када је реч о смени начелника СБПОК-а Божовић је рекао да је он распоређен на место саветника министра по налогу министра и директора полиције који су надлежни за кадровску политику у МУП-у Србије и да није тачно да је имао везе са Дарком Шарићем.
Божовић је истакао и да се против команданта Жандармерије Братислава Дикића, према његовим сазнањима, не води никаква истрага.
„Сектор Унутрашње контроле завршио је до сада испитивања злоупотреба и неких навода и провера и о томе је достављен извештај надлежном тужилаштву“, каже Божовић.