Бојкот избора није у интересу Срба

Ivica-Dacic-t
Евентуални бојкот локалних избора на Косову не би био у интересу Срба са тог простора, каже премијер Ивица Дачић. Бриселским споразумом нису решена сва спорна питања између Београда и Приштине, рекао Дачић и додао да се он залагао за модел трајног разграничења, који би подразумевао и размену територија.„Бојкот избора на Косову могао би да направи проблем Србији, односно српском народу, али не због седнице Европског савета у децембру на којој треба да се одлучи о отварању приступних преговора, него због интереса Срба“, рекао је Дачић у интервјуу подгоричкој Телевизији Атлас.
Дачић је рекао да, уколико Срби изађу на локалне изборе на Косову, добиће своју власт у општинама у којима су већина.
„То би било први пут да би та власт добила међународну верификацију и легалности, и легимитета“, истакао је српски премијер.
Дачић је навео да заједница српских општина подразумева десет од 30 општина на Косову.
„Заједница српских општина може да има велики утицај. Зато кажем да бојкот није важан због тога да ли ће се донети одлука о отварању преговора са ЕУ, већ зато што ће Срби на том подручју имати своју легитимну власт“, истакао је Дачић.
Дачић је навео и да Бриселским споразумом нису решена сва спорна питања између Београда и Приштине.
Он је подсетио да се залагао за трајно решење, односно за модел трајног разграничења, који би подразумевао и размену територија, али да тај његов предлог није наишао на подршку.
Српски премијер је поновио да то што одбегли нарко бос Дарко Шарић још увек није ухапшен не значи да полиција и безбедоносне службе интензивно не трагају за њим.
Упитан какве су шансе да Београд почне да размишља о чланству у НАТО, Дачић је рекао да је сигуран да ће Србија у наредном периоду бити окружена државама чланицама те алијансе.
„Сигуран сам да ће се, сходно томе, вршити притисак на Србију да постане део НАТО. Сигуран сам да би то можда било у нашем интересу, али сам сигуран такође да такву одлуку нећемо донети“, рекао је Дачић.