Брже "пруге" за Европску унију

Brisel-t
Србију чека другачији пут од оног који су прошли Словачка и Словенија, државе које су најбрже спровеле преговоре о чланству, али њихови модели могу бити користан пример и за нас. За оног ко хоће да се придружи ЕУ то је ускакање на воз у покрету, поручује бивши шеф преговарачког тима Словеније Јанез Поточник.О томе како су припремили друштво и организовали своје администрације за Радио-телевизију Србије говорили су бивши главни преговарачи Словачке и Словеније, држава које су најефикасније спровеле преговоре о чланству.
Деведесетих година, иако кандидат за ЕУ Словачка је била изолована земља. Али, после пада аутократрске владе премијера Мечијара, преговоре о чланству завршава за непуне три године – најбрже међу земљама источне Европе.
Бивши главни преговарач Јан Фигел каже да је земља коначно направила преокрет 1998. године.
„Онда је главни задатак био надокнадити време, проћи кроз цео процес озбиљно, темељно, али брзо, како бисмо се прикључили ЕУ заједно са нашим суседима“, објашњава Фигел.
Јанез Поточник, данас европски комесар за животну средину био је на челу преговарачког тима Словеније, земље која је такође ефикасно преговарала о чланству.
„Најтежи део преговора је код куће – убедити свакога да је тај процесс важан и да није Брисел тај који тражи од нас да нешто променимо, већ да су те промене заправо у нашем интересу, у интересу модерног, отвореног друштва, какво јесте Европска Унија“, каже Поточник.
Србију чека другачији пут од оног који су прошли Словачка и Словенија, али њихови модели могу бити користан пример и за Србију.
Јан Фигел каже да је његов тим консултовао не само Брисел и земље чланице, већ врло интензивно различите слојеве друштва у Словачкој.
„Укључивање што већег броја невладиних организација и заједница у процес је део успеха. Важно је и не стварати претерана очекивања током процеса, јер после великих очекивања често долазе велика разочарања“, истиче Фигел.
Према његовим речима, најтеже је било преговарати поглавља о пољопривреди, државној помоћи и животној средини, а Словачка има још посла у правосуђу.
„Парламент можете променити брзо, промене у економији трају дуже, али за промене правосудног система у којем постоје инерција и отпори заиста је потребно време“, истиле Фигел.
Поточник поручује да се мора разумети да ЕУ не стоји у месту и да се она развија. „Законодавство се такође мења. За оног ко хоће да се придружи то је ускакање на воз у покрету“, каже Поточник.
На тај воз кроз перговоре о чланству покушаће да се укрца и Србија.