Брисел, локални избори централна тема

Brisel-T
Централна тема 14. рунде дијалога у Бриселу били су локални избори на Космету заказани за 3. новембар. Срби са севера Косова моћи ће да гласају са постојећим документима, рекао премијер Ивица Дачић. Без конкретних договора о телекомуникацијама и енергетици.
Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон је, после разговора са Дачићем и Тачијем, саопштила да су се они сагласили да треба предузети све конкретне акције како би локални избори на Косову имали добру излазност.
„Састала сам се данас са премијерима Дачићем и Тачијем како бисмо разговарали о даљој имплементацији априлског споразума о дијалогу у циљу нормализације односа између две стране“, саопштила је Ештон по завршетку састанка у Бриселу, који је трајао око четири сата.
Према њеним речима, два премијера су разговарала о припремема за локалне изборе на Косову, који су заказани за 3. новембар, и „сагласили су се да би требало предузети све конкретне мере како би се обезбедило да избори имају добру излазност“.
„Рад на имплементацији ће се наставити у наредним недељама истим интензитетом, како бисмо сачували досад постигнути добар темпо“, рекла је Ештон.
И премијер Србије Ивица Дачић рекао је да је једна од главних тема била организација локалних избора како би се створили сви услови да Срби са Косова учествују на њима.
„У том смислу постигли смо значајан напредак, односно још једном смо дефинисали оно што мислимо да је важно за наш народ на Косову и Мерохији“, рекао је Дачић након састанка.