Брисел, разговори о правосуђу и полицији

Brisel-t
Дијалог Београда и Приштине наставиће се разговорима о полицији, правосуђу и другим питањима у вези са применом бриселског споразума.У јучерашњим петочасовним разговорима тимова Београда и Приштине о фиксној и мобилној телефонији завршио се у Бриселу без напретка, рекао је потпредседник Владе Србије и министар за телекомуникације Расим Љајић.
„Тамо смо где смо били и пре ове рунде“, изјавио је Љајић, који води београдску делегацију, после разговора са шефом приштинског тима потпредседницом владе Косова Едитом Тахири, уз посредовање Пјера Мирела, директора за Западни Балкан у директорату за проширење.
Љајић је објаснио да се спор води око међународног позивног броја за Приштину и присуства оператера за мобилну телефонију на северу Косова.
„Србија и даље инсистира да тражи одређени позивни број који би онда уступила Косову, а Приштина да Косово затражи број, а да Србија то не омета“, рекао је Љајић, додајући да је Косово као компромис предложило да број затражи трећа земље, али је то одбијено.
„Са друге стране, они одбијају да Телекому издају лиценцу за север Косова“, рекао је Љајић додајући да је Приштина одбила неколико решења које је Београд предложио.
Љајић ће после консултација доставити Мирелу нове предлоге Београда, а очекује се да то уради и Приштина.
Разговори о снабдевању севера Косова електричном енергијом, који су на експертском нивоу јуче паралелно вођени у Бриселу, завршени су без изјава за јавност.