Брисел, још неколико корака

Zeleno-svetlo-Dusan-Gajic-t
Већина земаља чланица ЕУ и Европска комисија залажу се да преговори са Београдом почну у октобру, док је Немачка за јаунар, сазнаје РТС у Бриселу. Ештонова пре извештаја очекује уверљивије аргументе да се бриселски споразум заиста примењује.Још увек је нејасно како ће бити формулисана одлука лидера Европске уније о почетку преговора о придруживању са Србијом. Према изворима РТС-а, Европски савет ће донети одлуку о отварању преговора са Србијом, али је неизвесно да ли ће одлука садржати датум прве међувладине конференције Србије и ЕУ. Као могуће опције помињу се октобар ове или јануар следеће године.До тада је остало још неколико корака. Уочи министарског састанка, Кетрин Ештон и Штефан Филе ће упутити писмо министрима спољних послова земаља чланица ЕУ.
„Висока представница Кетрин Ештон и комесар Штефан Филе ће обавестити земље чланице о напретку у примени, који је Србија учинила од постизања историјског споразума са Приштином у априлу, до данас“, објашњава портпарол Европске комисије Петер Стано.
Пре извештаја Ештонове и Филеа, према незваничним најавама, 20. јуна ће се поново састати премијери Дачић и Тачи у Бриселу. Циљ састанка је отклањање застоја у примени споразума и решење питања енергетике и телекомуникација.
Европски извори истичу да Кетрин Ештон пре извештаја очекује уверљивије аргументе да се споразум заиста примењује.
Европски министри би 25. јуна на састанку у Луксембургу требало да припреме текст одлуке лидера. Још увек је нејасно да ли ће одлука сарджати прецизан датум када ће бити одржана и прва међувладина конференција између Србије и ЕУ, што се сматра почетком директних преговора.
Већина земаља и Европска комисија залажу се да то буде у октобру, али немачка влада је ближе ставу да преговори почну у јануару, како би се у дужем року пратила примена споразума Београда и Приштине.
„У сваком случају, земље чланице ће одлучити о препоруци за отварање преговора са Србијом. Могући су различити сценарији, али надамо се одлуци која значи да преговори почну. Када и како, то остаје у рукама земаља чланица“, каже Стано.