Ванредна одбрана од поплава

Dunav-t
Дуж 155 километара дунавске обале на снази је ванредна одбрана од поплава. Надлежни кажу да брањена подручја у Србији не би требало да буду угрожена, а из небрањеног дела општине Беочин почела је евакуација становништва. Излила се река Дичина и угрозила усеве и куће.Ванредна одбрана од поплава на снази је дуж 155 километара дунавске обале. Надлежни кажу да брањена подручја у Србији не би требало да буду угрожена, а из небрањеног дела општине Беочин почела је евакуација становништва. После невремена које је јуче захватило горњомилановачки крај, излила се река Дичина и угрозила усеве и куће.Председник Штаба за ванредне ситуације општине Беочин Радомир Лазић изјавио је да је због надолазећег воденог таласа на Дунаву угрожено око 200 домаћинстава, и много више објеката.
Ватрогасна јединица у Беочину, поучена искуством из 2010. године, направила је списак угрожених домаћинстава која су била захваћена поплавним таласом, рекао је за Дневник Лазић, додајући да су преко повереника у свим местима општине Беочин информисали грађане о опасности и обавештавали их и преко локалне телевизије и радија.
Према његовим речима, за сада је исељено око 100 домаћинстава, док је још толико планирано у наредних неколико дана.
Пре три године материјална штета у Беочину после поплаве износила је око 100 милиона динара. Иако ни грађани нису сигурни да ли ће се баш њихова кућа наћи на мети Дунава, већина увелико припрема одбрану од поплаве.
Председник Владе Војводине Бојан Пајтић у уторак је у Бездану изјавио да је у очекивању поплавног таласа ситуација у нашој земљи под контролом и оценио да се од поплава бранимо боље него много богатије земље.
Влада Војводине ће одобрити додатних 18 милиона динара за одбрану од поплава и за санирање последица поплава у небрањеним подручјима, пре свега у општини Беочин, рекао је Пајтић.
На преводници Бездан, где су радници ЈП „Воде Војводине“ блокирали улаз дунавске воде у канал Дунав-Тиса-Дунав, да вода не би провалила кроз ту преводницу и направила велике штете, Пајтић је истакао да се и у овим условима показало колико је изузетна фунцкионалност каналског система ДТД.
Ванредна одбрана од поплава уведена је на нових 60 километара Дунава, на деоници од Богојева до Младенова, када је код Богојева измерен водостај од 697 центиметара. У односу на претходни дан то је пораст за више од пола метра.
Водостај Дунава код Бездана ујутро је достигао 704, а код Новог Сада 541 центиметар, саопштило је ЈВП „Воде Војводине“.
Тренуто је мерама одбране од поплава обухваћено 305 километара одбрамбених линија на деловима Дунава, Тисе и Канала Бегеј. Ванредна одбрана од поплава на снази је на око 155 километара Дунава, од државне границе до Младенова.
По прогнозама Републичког хидрометеоролошког завода од уторка, водостај на Дунаву ће у наредна три дана расти. Врх поплавног таласа код Бездана очекује се 14. јуна, када је прогнозирано да би ниво воде могао достићи око 740. центиметара.