Велики школски час у Шумарицама

Sumarice-211014
У знак сећања на више од три хиљаде цивила стрељаних у Крагујевцу, у спомен-парку „Крагујевачки октобар“ одржан је молебан, а потом и Велики школски час, коме су присуствовали председник Србије Томислав Николић, министри, амбасадори и делегације 14 градова-побратима Крагујевца.
Нацистички окупатори су 21. октобра 1941. године у Крагујевцу, у знак одмазде за губитке међу немачким војницима, стрељали више од три хиљаде цивила, међу којима су били и ђаци виших разреда гимназије и њихови професори.
Великим школским часом, Крагујевац и ове године свету шаље поруку да се никада и нигде не понови такав злочин из Другог светског рата, када су немачке окупационе снаге у том граду и његовој околини страљале хиљаде недужних мушкараца, жене и деце, међу којима су били и ђаци и професори Гимназије.
У оквиру Великог школског часа, крај споменика „Пето три“ изведен је музичко-сценски програм сачињен од делова из више од 30 поема и драма које су написали домаћи и страни аутори у знак сећања на стрељане у Крагујевцу у Другом светском рату.
Избор делова из поема и драма, изведених у протекле три деценије на Великом школском часу, приредио је крагујевачки књижевник Видосав Стевановић.
На суђењу у Нирнбергу прихваћено је да је у Крагујевцу стрељано око 7.000 цивила, док савремена истраживања говоре да је стрељано 2.792 грађанина, зато што за толико особа располажу подацима – ко су, где су и када рођени, и чиме су се бавили.
Међу стрељанима је било 270 деце, од којих је најмлађи имао 11 година.
Од 2011. године, 21. октобар је и државни празник, а за Крагујевац је и посебан датум који се обележава бројним манифестација током октобра.