Влада одлучна да реши економске проблеме

Mihajlovic-T
На сваком министарству је да предложи не само како да се смање расходи, већ и како да се повећају приходи, каже за РТС министарка Зорана Михајловић. Морамо да решимо проблем 179 предузећа у реструктурирању у току ове године, навела је Михајловићева.Министарка енергетике и заштите животне средине Зорана Михајловић изјавила је да до краја седмице очекује конкретне мере за ублажавање кризе, као и да нема разлика у владајућој коалицији тим поводом.“Влада је врло одговорна и одлучна да реши и економске проблеме. Апсолутно се трудимо да направимо најбољи могући пакет мера. Србија није пред банкротом, али је пред нама задатак да покренемо привредну активности“, рекла је Михајловићева, гостујућу у Дневнику РТС-а.
Михајловићева каже да у владајућој коалицији није било разлика, већ да се разговара о томе како да се на најбојли начин смање расходи и како покренути привредну активности.
„На сваком министарству је да предложи не само како да се смање расходи, већ и како да се повећају приходи. Оно што је јасно је да морамо да решимо проблем 179 предузећа у реструктурирању у току ове године. Ако знамо да је њјихов дуг за струју преко 20 милијарди динара, а да са друге стране функционишу, хајде да видимо да ли ту има места за уштеде“, навела је Михајловић.
Министарка је рекла да се нико у претходним владама није бавио ниједним делом реформисања јавних предузећа, као и да сада није питање да се праве краткорочне мере и ефекти, већ како да та јавна предузећа буду профитабилна.
Поред реструктурирања јавних предузећа, према њеним речима, СНС инсистира на фискалној дисциплини, односно бољој наплати пореза, повећању привредне активности, сузбијању сиве економије.
Упитана за повећање стује од 15. јула за 15 одсто, Михајловић је казала да се није говорило ни о каквим процентима и да је то сада задатак између ЕПС и агенције која ће одредити цену струје.
„Очекујем да ЕПС почне да функционише много брже и боље. Свакако да ће у наредном периоду тога бити (повећања струје), али министар више није тај који одређује цену“, објаснила је Михајловић.