Вода однела милионе

2975927_poplave-t
Помоћ од 60 милиона динара биће додељена за отклањање штете у 22 локалне самоуправе погођене поплавама, одлучила је Комисија Владе Србије за утврђивање штете од елементарних непогода. Будући да се процењује да је штета виша од 700 милиона динара, Министарству финансија биће упућен захтев за додатна средства.У Дољевцу опасност од нове бујице. У претходној, вода је ушла у 40-ак кућа, 60 људи је евакуисано. Тамо је још на снази ванредна ситуација. Штета се процењује на око 37 милиона динара.Топлица се вратила у корито, а у своје домове још не могу евакуисани мештани. Осим кућа, вода је највише уништила усеве у Житорађи, Прокупљу и Куршумлији.
Љубомир Делић из Житорађе каже да су сви усеви поред река угрожени.
Од 10 општина у Нишавском и Топличком округу, вода је исправна само у Нишу, Житорађи, Мерошини. Према последњим анализама, и у Прокупљу.
Помоћ становништву у поплављеном подручју у Прокупљу стигла је и од Црвеног крста Србије.
Наставак школске године за 42 ђака из десетак краљевачких села у подножју Чемерна одложен је због клизишта које им је пресекло пут до школе у Студеници.
Под водом је и око 1.000 хектара најплоднијих ораница у селима поред Западне Мораве. Колика је штета знаће се тек кад се вода повуче.
У Владу стижу прве процене штете. Комисија Општине Лучани затражила је за надокнаду штете у домаћинствима пет милиона, у пољопривреди 10, а за санацију клизишта и путева 28 милиона динара помоћи.