Врх поплавног таласа у Србији

Bezdan-t2
Поплавни талас који је претходне недеље протутњао кроз Мађарску и Аустрију улази у Србију. Иако је врх поплавног таласа стигао код Бездана и Апатина, нема опасности од поплава у брањеном делу Дунава. У наредним сатима очекује се стагнација и лагано опадање водостаја. Потребно много више улагати у превентиву, а не само издвајати средства за накнаду штете, указао Предраг Марић.Иако је врх поплавног таласа стигао код Бездана и Апатина, нема опасности од поплава у брањеном делу Дунава. Викенд насеља у горњем сливу наше највеће реке још су под водом.Поплавни талас који је претходне недеље протутњао кроз Мађарску и Аустрију направио је огромну штету улази у Србију. Водостај на Дунаву код Бездана порастао за 12 центиметра током ноћи и према прогнозама РХМЗ током дана ће још незнатно порасти за центиметар или два.
Владислав Милошев надлежан за безбедност из „Вода Војводине“ рекао је за РТС да је са насипима све у реду и да нема попуштања и ерозије.
Према његовим речима, забележен је водостај од 752 у Бездану, што значи да је дошло до успоравања водног таласа јер је последњих осам сати водостај порастао за четири центиметра.
„Да ли ће он ићи још горе, један или два центиметра то је ствар више хидрологије, односно статистике и већ у наредним сатима“, каже Милошев.
У наредним сатима очекујемо стагнацију и лагано опадање водостаја. У Мађарској је свуда водостај у опадању.
Стручно-оперативни тим западне Бачке и „Вода Војводине“ који је јутрос извршио анализу прикупљених података са терена, осматрачких служби и инжењера и техничара који су били на дежурствима и обишли насипе закључили су да појаве које су забележили икоје ће се и даље појављивати све док траје ванредна, а поготово ванредна одбрана од поплава нису ништа посебне што превазилазе тренутну ситуацију.
У доњем сливу Дунава водостај ће расти код Новог Сада, где је најугроженија општина Беочин и три села Банаштор, Черевић и Сусек.