Вршац, кошава нанела велику штету

Више десетина Вршчана пријавило оштећења која им је нанела кошава. Страдале су кровне конструкције, црепови, прозорска стакла и дворишни мобилијар. Највише штете претрпели објекти Пилотске академије. Очекује се још пријава, а процена штете на усевима и воћњацима тек следи.
У последња два дана више десетина Вршчана пријавило је оштећења која им је нанела кошава, а очекује се да ће пријава бити и даље. После пет дана борбе са сметовима, ситуација у Војводини је нормализована. Поново је проходан ауто-пут Нови Сад – Суботица.Комисија за процену штете тек треба да изађе на терен, а до сада су пријављена оштећења на кровним конструкцијама, цреповима, прозорским стаклима и дворишни мобилијар.
Са крова Саборне цркве у центру Вршца кошава је одувала велики број црепова, али и оштетила витраж из 1911. године који је пукао под ударима ветра. Повређених није било.
Велике проблеме имали су грађани који живе у Панонској улици, где је ветар читаве кровове рушио са кућа.
Ипак, највише штете претрпели су објекти Пилотске академије. Са зграде у којој се одвија настава одлетела је цела лимена кровна конструкција, а ветар ју је одувао 30 метара даље. Оштећен је и један хангар, део топловода, разбијено је око 40 метара квадратних стакала на прозорским окнима.
„Читава кровна конструкција је одлетела и то је велика штета. Што се тиче софистициране опреме коју имамо, а то су симулатори летења, који су најскупљи део опреме, и авиони, није било штете. Тако да већ у среду можемо поново почети са обуком“, рекао је директор обуке пилота Новак Новаковић.
Како је РТС-у речено у Комисији за процену штете, ово није све – очекују да ће пријава бити и даље, а процена штете на усевима и воћњацима тек следи.
Још је тешко проценити о којој укупној суми се ради, али се у општини надају помоћи републичких и покрајинских институција у санирању настале штете.
„Комисија ће тек у најкраћем могућем року урадити процену те штете, послати све извештаје републичким и покрајинским органима, и заступати наше грађане у могућности да добију неку надокнаду – пошто је ово заиста била елементарна непогода“, рекао је потпредседник Општине Зоран Томић.
Ситуација у овом граду је стабилизована, поново је успостављен и аутобуски саобраћај, сви путеви су проходни, а нормализована је и настава у школама. Ветар од понедељка дува знатно слабије.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com