Вучић: Очекујем конкретан датум

VUcic-tt
Вицепремијер Александар Вучић очекује да Србија добије конкретан датум за почетак преговора 28. јуна, зато што сматра да га је заслужила. Та вест била би уписана у историју Србије, оценио Вучић. Реконструкција владе у јулу, најавио вицепремијер.Први потпредседник владе Александар Вучић рекао је да очекује да Србија добије конкретан датум за почетак преговора 28. јуна зато што сматра да га је заслужила и оценио да би та вест била уписана у историју Србије.“Мислим да ћемо да добијемо датум, јер је Србија то заслужила. Да ли је могуће да не добијемо, јесте, али моје је мишљење да ћемо добити“, рекао је Вучић у „Утиску недеље“ на ТВ Б92.
Вучић је рекао да су наредна два дана веома важна за то одлуку, да ће висока представница ЕУ Кетрин Ештон поднети усмени извештај шефовима дипломатија чланица ЕУ и да ће немачки Бундестаг 27. јуна донети одлуку да ли ће подржати додељивање датума.
Он је истакао да очекује позитивну одлуку Бундестага и да није Немачка та која жели да се одлука о датуму одложи за децембар и да се онда поново мери пролазно време, већ су у питање неке посланичке групе.
„Очекујем да Бундестаг донесе другачију одлуку“, рекао је Вучић.
Он је нагласио да не би био задовољан да се Србији одложи датум и одреди још једна провера пролазног времене и да то искрено говори грађанима Србије, иако му и „странци говоре да и то може да се прода народу као одлична вест“.
„Лагао бих грађане када бих спиновао и рекао да је то дивна вест…Ту сам да кажем истину, то је добра вест, али заслужили смо више“, рекао је Вучић.
Александар Вучић је најавио да ће реконструкције владе бити у јулу и да ће Српска напредна странка заменити најмање 10 држаних сектретара, заменика и помоћника министара, али и један број директора јавних предузећа, истичући да је то озбиљан посао и да то није само питање односа према министрима.
На питање да ли је афера „тестови“ један од највећих скандала и да ли сматра да министар образовања Жарко Обрадовић треба да поднесе оставку, Вучић је рекао да је сагласан са том оценом, али је и нагласио да ће став о министру пренети премијеру Ивицу дачићу, који је и лидер Социјалистичке партије Србије.
Вучић је нагласио и да је оставка питање личног односа према одговорности и да не може да одговара у туђе име. Према његовим речима, реконструкција владе је много озбиљнији процес од промене два, три, четири министра.
Он је објаснио да ће се реконструкцији приступити после одлуке о датуму за почетак преговора Србије и ЕУ 28 јуна и додао да ће се током јула „та, такође, важна обавеза завршити“.