Вучић: Југ прихвата споразум, север одбија

Vucic-t
Начелници сва четири косовска округа јужно од Ибра прихватили су споразум са Приштином на састанку са највишим руководиоцима Србије, док се начелник косовско-митровачког округа и даље противи, рекао први потпредседник Владе Александар Вучић.Први потпредседник Владе Александар Вучић рекао је да су начелници сва четири косовска округа јужно од Ибра прихватили споразум са Приштином на данашњем састанку са највишим руководиоцима Србије, док се начелник косовско-митровачког округа и даље противи.Вучић је у интервују за Нови магазин објаснио да је на данашњем састанку дошло до помака, али да консензус са косовским Србима није постигнут и да ће током посете Косову у недељу бити настављени разговори.
„Идем на Косово зато што сам сигуран да на крају ти људи размишљају о својој судбини“, рекао је Вучић у интервјуу који ће Нови магазин интегрално објавити у броју од 9. маја.
Потпредседник Владе Србије рекао је да је да ће највећи део времена провести на северу Косова и Метохије.
„Очекујем да буду присутни одборници све четири општине са севера – Косовске Митровице, Лепосавића, Звечана и Зубиног Потока. Без обзира што су неки већ изгубили легитимитет немам бојазни да разговарам са свима, да им изложим аргументе целе Србије“, навео је Вучић.
Вицепремијер је подсетио да је Србија прихватила аргументацију Срба са севера и понудила референдум на којем би они били у предности са питањем: „Да ли сте за споразум или не“.
„Споразум смо прихватили зато што знамо да би људи у Србији бирали будућност. И када ствари већ тако стоје желимо да разговарамо са косовским Србима, да објаснимо шта добијају, шта су тешке ствари. Ништа нећемо крити и никога нећемо лагати“, истакао је потпредседник владе.
Према његовим речима, први пут ће север Косова и енклаве имати озбиљне стране инвестиције, најмање два велика пројекта, а држава Србија ће подстаћи значајан број породичних фирми које буду основане, односно мали и средњи бизнис.
„Истовремено, албанске чизме неће бити на северу, а то је оно чега се највише плаше. Можете полицајце да ставите у какве год хоћете чизме увек ће бити 98 одсто Срба и два одсто Албанаца. НАТО је гарант да на северу неће бити никаквих других оружаних формација, то смо у писаној форми добили од Расмусена“, каже Вучић.
За недељу 12. маја најављена је посета вицепремијера Косову и разговор са представницима Срба, али и са грађанима.
Главна тема је споразум из Брисела парафиран 19. априла између Београда и Приштине.