Вујовић: Пензије и плате мање до 10 одсто

3125957_vujovic-t
Министар привреде Душан Вујовић изјавио је да ће ребаланс буџета бити пред посланицима у Скупштини Србије најкасније до 15. септембра и да ће у тој седмици бити и усвојен. Влада Србије трудиће се да плате и пензије не буду смањене ни за динар више од 10 одсто.
Вујовић је на конференцији за новинаре у Савезу економиста Србије, рекао да је планирано да до 11. августа буду познати сви параметри ребаланса буџета и да буду договорени на нивоу владе, свих министарстава и са ММФ-ом, преноси Танјуг.
„План је да ребаланс буџета буде у Скупштини најкасније до 15. септембра и да буде усвојен у тој недељи од 15. до 19. септембра“, рекао је Вујовић који је и вршилац дужности министра финансија.
Вујовић је рекао да је важно да се ребалансом обезбеди довољно средстава да се структурне мере могу реализовати – довољно средстава за социјалне програме, наставак политике давања стимулација, привлачање нових инвеститора…
Министар је нагласио да је ребаланс први корак у крупној фискалној консолидацији.
Смањење плата и пензија не више од 10 одсто
Вујовић је рекао да ће се Влада Србије трудити да плате и пензије не буду смањене ни за динар више од 10 одсто.
Он је након састанка премијера Александра Вучића са економистима, привредницима и банкарима у седишту Савеза економиниста Србије рекао да ће детаљи тог смањења и других економских мера владе бити познати по заврштку ребалса буџета.
Вујовић је рекао и да ће само део трошкова бити пребачен на плате и пензије јер ће, како је нагласио, мере бити пре свега усмерене на смањење сиве економије и то највише на шверц цигарета.