Годишњица Другог српског устанка

Milos-tamb
У Такову код Горњег Милановца обележава се 198 година од почетка Другог српског устанка. Венце на споменик устаницима положиће државна делегација на челу са министром просвете Жарком Обрадовићем.Полагањем венаца на споменик устаницима у Другом српском устанку у Такову данас ће бити обележена 198. годишњица од почетка борбе за коначно ослобођење Србије од Турака.
У Такову код Горњег Милановца обележава се 198 година од почетка Другог српског устанка. Венце на споменик устаницима положиће државна делегација на челу са министром просвете Жарком Обрадовићем.
Полагањем венаца на споменик устаницима у Другом српском устанку у Такову данас ће бити обележена 198. годишњица од почетка борбе за коначно ослобођење Србије од Турака.
Државну церемонију, која почиње у 13 сати у Такову код Горњег Милановца, предводиће министар просвете и науке Жарко Обрадовић.
Милош Обреновић је на скупу старешина у Такову 23. априла 1815. године објавио почетак новог устанка за ослобођење Србије од отоманске власти.
У том месту је меморијални комплекс: црква-брвнара, музеј у спомен-школи, дар краља Александра Обреновића, споменик кнеза Милоша у полагању заклетве пред устаничким првацима.
Дипломатским преговорима Милош Обреновић је до краја 1815. године закључио усмени мир са Марашли Али-пашом, којим је признат за врховног српског кнеза.
Он је, мирним путем, 15 година градио аутономију Србије у оквиру Отоманског царства и своју власт у Србији. Порта је аутономију Србије признала хатишерифом 1830. године.