Годишњица злочина у Старoм Грацком

Staro-Gracko-tttttt
Парастос за 14 српских жетелаца, који су убијени на њиви на данашњи дан 1999. године служиће се у селу Старо Грацко крај Липљана. За тај злочин нико није одговарао.Парастос, код споменика у центру села, служиће епископ епархије рашко – призренске Теодосије, најавила је Канцеларија за Косово и Метохију, чији ће председник Александар Вулин присуствовати парастосу.
Убијени су Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момчило Јанићијевић, Станимир и Бошко Ђекић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепшић.
Поводом тог злочина, у селу Старо Грацко у току је меморијал под слоганом „Нигде мањег села, а толико жртава“, којим се обележава 14 година од овог стравичног злочина.
Меморијал је почео 19. јула и посвећен је страдалим мештанима Старог Грацког и свим српским жртвама на просторима Аутономне покрајине Косово и Метохија, наводи се у саопштењу.
Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић изјавила је да „тужилац Еулекса из Канцеларије Специјалног тужилаштва Косова још разматра случај“.
„Разматрају се информације у вези са случајем које је тужилаштво недавно добило“, рекла је Гудељевић, додавши да због тога не може да саопштио више информација.
У октобру 2007. године, УНМИК полиција је ухапсила једног Албанца из села Велики Алас код Липљана због сумње да је учествовао у том убиству али је он, због недостатка доказа, пуштен после два месеца.