Гордијев чвор на падинама Златибора

Zlatibor-v-t1
Четири и по хиљаде хектара земљишта на Златибору нико не сме да такне, јер га је пољопривредни комбинат пре 13 година приватизовао. Та земља се не користи, а од ње би могли да профитирају и општина и држава. Министарство пољопривреде и скупштински Одбор за пољопривреду притекли у помоћ.Зато се српска првакиња у ски-ролерима за Олимпијаду припрема на улици.
„Много тренирам, али не могу баш свашта да радим због аутомобила и безбедности. Та стаза би нам много помогла, јер не бисмо возили путем где пролазе аутомобили“, прича петнаестогодишња Ања Илић.
Милош Глишовић из Смучарског клуба „Златибор“ каже да дневно на Златибору борави 20 хиљада туриста.
„Сигурно да би велики број њих дошао овде, то би било безбедно место и за њих и за децу“, каже Глишовић.
То је само делић од четири и по хиљаде хектара земљишта на Златибору, које нико не сме да такне, јер га је пољопривредни комбинат пре 13 година приватизовао.
Данас се та земља не користи, а локална власт упозорила је републичку да би укидањем конверзије, приватници бесплатно постали власници највредније земље.
Председник Општине Чајетина Милан Стаматовић (ДСС) каже да први пут неко долази да се озбиљно позабави тим питањем.
„Надам се да ће у непристрасној истрази ова историјска неправда бити исправљена и да ће се спречити највећа пљачка у Србији“, додаје Стаматовић.
Седам милијарди од закупа
Највећи део земљишта користили би сточари, али би од издавања дела око центра Златибора могли да профирају и општина и Република.
Ипак, охрабрује одговор из Министарства пољопривреде. Зоран Кнежевић из тог министарства тврди да ће проблем бити решен тако што ће локална самоуправа израдити годишњи план, а Влада ће се потрудити да та земља дође до закупаца.
„Тражимо да се све пољопривредно земљиште обухвати планом и стави на јавно надметање, ове године очекујемо приход од шест од седам милијарди динара од закупа“, каже Кнежевић.
У организовању састанка и договору општинске власти са републичком посредовао је скупштински Одбор за пољопривреду.
Председник тог одбора Александар Сенић (ДС) сматра да је то прави пример како странке у Србији треба да сарађују.
„Ниједног тренутка није истицана страначка припадност, овде смо због решавања проблема грађана и локалне самоуправе“, каже Сенић.
Кад се уједине власт и опозиција, проблеми се лакше решавају, а републички и локални буџети брже пуне.
Уколико се за спорно коришћење земљишта на Златибору нађе решење, државна, али и каса Општине Чајетина, могле да буду богатије за више милијарди динара.