Грубјешићева у Берлину

Grubjesic-t
Потпредседница Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић почиње тродневну посету Немачкој. Грубјешићева ће у Берлину разговарати са представницима немачког парламента и званичницима министарства иностраних послова и савезне владе.Двадесет дана уочи седнице Савета Европске уније на којој се одлучује о европској будућности Србије, потпредседница Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић путује у посету Немачкој, од које зависи одлука о датуму за почетак преговора.Она ће у Берлину разговарати са посланицима владајуће партије ЦДУ/ЦСУ у Бундестагу и званичницима министарства иностраних послова и владе Немачке.
Како раније пренела агенција Бета, немачка влада намерава да, на самиту Европске уније крајем јуна, предложи да се начелно одлучи да отпочну приступни преговор ЕУ са Србијом.
Тачан датум требало би потом, у зависности од напретка у спровођењу споразума Београда и Приштине, да буде утврђен у децембру, а тај став ће, према писању Бете, бити пренет и Сузани Грубјешић током њене посете Немачкој.
Грубјешићева је раније рекла да Србија и њени грађани очекују признање из ЕУ, јасно и прецизно одређивање датума за почетак преговора, јер 12 година стрпљиво подржавају процес европских интеграција.
„У случају да Србија крајем јуна не добије тачан датум за отварање приступних преговора, то не би био неуспех Србије, већ изговор ЕУ“, рекла је Грубјешићева.