Гузенбауер, наш човек у Европи

Guzenbauer-e-v-t
Треба спроводити храбре реформе, али и причати о њима како би сви знали да Србија напредује, каже за РТС нови саветник Владе Србије Алфред Гузенбауер. Побољшање слике Србије у Европи, што је предуслов за чланство у ЕУ, биће, како каже Гузенбауер, његов главни задатак.Помагаћу српској влади у преговорима са Европском унијом. То, наравно, укључује и обавештавање Владе у Београду о томе каква је атмосфера у европским престоницама у вези са вашим чланством. Осим тога, покушаћу да допринесем побољшању слике Србије у Европи, јер ће то бити предуслов за чланство. То неће бити бајке, већ чињенице на основу реформи које ће српска влада спроводити. Она је већ почела да се побољшава после Бриселског споразума и уз снажну борбу против корупције. То су елементи који су Европи већ видљиви. Дуг је пут пред Србијом, али мислим да имамо добар почетак.
Шта ћете прво саветовати потпредседнику Вучићу и Влади Србије?
Мој први савет је веома једноставан – радите добре ствари и причајте о томе. Лако је доспети у ударне вести са несрећама, убиствима, ружним догађајима, али много је теже учинити то са реформама и побољшањима. Не само да треба спроводити храбре реформе, него и причати о њима како би сви знали да напредујете.
Некад сте били и члан аустријског преговарачког тима и од вас се пре свега очекују савети у процесу европских интеграција, али и помоћ у другим областима?
Да, то је била почетна тачка моје политичке каријере и блиско ћу сарађивати с вашим главним преговарачем. Треба, међутим, повећати и страна улагања у Србији, да се отворе радна места, да људи могу да зарађују. Имам добре везе са пословним светом у Европи и надам се да ће они, како будемо напредовали у приступним преговорима, бити мотивисанији да улажу у вашој земљи.
Колико често ћете бити у Београду?
У почетку ћу долазити сваке две недеље и, ради редовне комуникације, имаћу и канцеларију. У зависности од тога како ће се ствари развијати, долазићу и чешће ако буде потребно или ћемо се састајати у другим градовима. Да се разумемо, мој посао није да будем у Србији толико колико широм Европе, прави посао је тамо.
Хоћете ли радити заједно са другим странцима – саветницима у Влади Србије?
Наравно, већ се радујем што ћу виђати мог доброг пријатеља Доминика Строс-Кана. Он је врхунски светски финансијски стручњак. Иако је његов рад везан за област другачију од моје, сарађиваћемо кад год за то буде могућности. То ће бити сјајно.
Чини се да се добро разумете са господином Вучићем, да ли делом и због тога што сте обојица љубитељи спорта и добри познаваоци вина?
То је велики плус што обојица волимо спорт и вино, али главно је то што сматрам да је он храбри реформатор, да заиста жели да промени Србију и уведе је у Европску унију.