Данас су Младенци

Обележава се Дан Светих 40 великомученика, познат као Младенци. Тај празник је код Срба постао нека врста славе младих брачних парова.
Православна црква и њени верници данас празнују успомену на страдање четрдесет Мученика Севастијских, који су за Христову веру пострадали 320. године.
Празник се обележава у храмовима Српске православне цркве и у домовима младих брачних парова који празнују Младенце, јер су страдалници били младићи, па је тај дан повезан са прастарим обичајем даривања младих брачних парова, оних који су се венчали од претходних Младенаца.
Овај дан посвећен је младенцима и због венаца којима су мученици венчани љубављу Христовом.
И на венчањима у цркви, на главе младих супружника, стављају се венци, који имају троструку симболику: венци царски – сваки је човек цар у свом микрокосмосу, својој кући, венци мученички, јер у браку треба подносити жртве, и венци бесмртне славе у Царству Христовом.
Овим се указује на то да супружници треба да буду један другом верни, као што су Севастијски младенци били верни Христу и да ту верност и љубав никакво искушење не може и не сме да савлада.
Младенци увек падају уз пост, и зато свака гозба која се данас спрема мора бити посна, ради здравља и напретка деце младих супружника.
Младе домаћице данас дочекују госте у својој кући и показују своје умеће и домаћинску спретност.