Данас је Велики петак

Veliki-petak-t
Православна црква обележава Велики петак, који се сматра најтужнијим даном хришћанства, јер је тог дана Исус осуђен и разапет на Голготи. Обичај је да се на данашњи дан фарбају ускршња јаја, најчешће црвеном бојом која симболизује Христову крв.Верници и Православна црква обележавају Велики петак, дан када је, по веровању, Исус Христос одведен из куће првосвештеника Кајафе код римског прокуратора Понтија Пилата који га је осудио да буде разапет на крсту.Тога дана Исус је и осуђен и разапет на Голготи, где је умро. Гледајући шта народ и војници раде с њим, рекао је: „Оче, опрости им, јер не знају шта раде“.
Велики петак се сматра најтужнијим даном хришћанства. На тај дан се не служи литургија, осим ако су Благовести.
На Велики петак се пости, једе се само суви хлеб и пије вода. Обичај је да се на тај дан фарбају ускршња јаја, најчешће црвеном бојом која симболизује Христову крв.На Велики петак се не пева, не весели се, а од Великог четвртка до Ускрса, недеље када је Исус васкрсао, не звоне црквена звона, јер су она у православној цркви знак радости, него се време богослужења и оглашења умрлих најављује дрвеним клепалом.
У Васкршњој посланици патријарх српски Иринеј позвао је вернике да остајући уз Бога, остану душом и срцем и уз страдални народ на Косову и Метохији и у свим крајевима земље где православни страдају због имена и вере у Христа.
„Позивајући вас све на богољубље и човекољубље, децо наша духовна, позивамо вас и да свагда останете уз онога који је победио сва страдања и искушења, који је на крају победио смрт као нашег највећег непријатеља, да, остајући уз њега, останемо душом и срцем и уз наш страдални народ на Косову и Метохији, и у свим крајевима земаљским где православни страдају због свог имена и своје вере у Христа, који је рекао – не бојте се, ја сам победио свет“, рекао је патријарх Иринеј.
Поручио је да истина Васкрсења посебно снажно одјекује у нашем времену, препуном патњи и страдања – времену у којем се, као ретко када раније, поставља питање смисла и циља живота.