Данас је Видовдан

Gazimestan-t
У помен на страдање Срба и кнеза Лазара Хребељановића у бици на Косову пољу 1389. године, данас се у Србији обележава Видовдан. Председник Србије Томислав Николић у Крушевцу предводи комеморативну церемонију код споменика косовским јунацима. Александар Вучић у Високим Дечанима.Српска православна црква и њени верници обележавају Видовдан и 624. године од Косовске битке. Видовдан се у Србији обележава као помен на страдање Срба и кнеза Лазара Хребељановића у бици против турске војске на Косову пољу 1389. године.Код Споменика косовским јунацима у Крушевцу председник Србије Томислав Николић предводиће комеморативну церемонију полагања венаца и одавања државних и војних почасти поводом обележавања 624. годишњице боја на Косову.
Први потпредседник владе Александар Вучић присуствује обележавању празника у манастиру Високи Дечани на Космету. Литургији ће присуствовати и директор Канцеларије за КиМ Александар Вулин.
Видовдан је државни празник који се радно обележава у спомен на Косовску битку на основу одредаба Закона о државним и другим празницима у Србији, а представља и присећање на погинуле и умрле у свим ратовима.
То је, према мишљењу историографа, важан датум у колективној свести српског народа и један од темеља колективног идентитета.
Посебан значај Видовдан је добио у време стварања нове српске државе, а као званичан државни празник уведен је 1889. на 500 година од Косовског боја. Као национални празник опстао је до краја Другог светског рата.
После Косовске битке тело кнеза Лазара (1329-1389) је сахрањено у манастиру Раваници, а у сеоби Срба под патријархом Арсенијем Чарнојевићем крајем 17. века пренето је у фрушкогорски манастир Врдник. У Раваницу су мошти враћене 1989. године, на 600. годишњицу косовске битке.