Данас је Спасовдан

Spasovdan-t
Верници данас славе празник Вазнесења Господњег или, како је у народу уобичајено, Спасовдан. Литију у Београду, чија је то слава, предводиће патријарх Српске православне цркве Иринеј.Град Београд данас ће литургијом у Вазнесењској цркви и литијом обележити своју славу – Спасовдан. Литургија ће почети у девет сати, а литија коју ће предводити патријарх Српске православне цркве Иринеј кренуће испред Вазнесењске цркве у 11.30 часова.Литија ће пролазити улицама Кнеза Милоша и Краља Милана до Теразијске чесме, где је прво стајање и где се читају молитве за здравље Београђана, а затим ће бити настављена Кнез Михаиловом и Париском улицом до Саборне цркве, где ће бити одржана друга молитва.
Београд је за своју славу узео Спасовдан у спомен на 1403. годину, када је деспот Стефан Лазаревић прогласио Београд престоницом Србије.
Спасовдан је у историји Србије везан и за 1349. годину, када је проглашен највећи историјско-правни документ српске средњовековне државе Душанов законик.
Данашња форма спасовданског славског обреда у Београду уобличена је 1862. године, а после паузе од 1946. године, обновљена је 1992. године.
Празник Вазнесења Господњег или, како је у народу уобичајено Спасовдан, један је од десет празника посвећених Христу и спада у покретне празнике – увек пада у четвртак, 40 дана после Васкрса, а десет дана пре Духова, односно Свете Тројице.