Дачић: Очекујем зелено светло у јуну

Dacic-Sulc-t
Веома сам охрабрен подршком Европске уније и очекујем да ће Србија у јуну добити зелено светло за почетак преговора о придруживању, рекао премијер Србије Ивица Дачић у Бриселу. Влада једнодушно мишљење да Србија 27. и 28. јуна треба да добије одобрење за почетак преговора о придруживању, истиче Дачић.Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је након низа састанака у Бриселу да је веома охрабрен подршком Европске уније и да очекује да ће Србија у јуну добити зелено светло за почетак преговора о придруживању.“Подршка коју сам добио је још један доказ новог позиционирања Србије“, рекао је Дачић новинарима у Бриселу, где је разговарао са шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон и комесаром за проширење Штефаном Филеом.
Дачић се састао и са председником Европског парламента Мартином Шулцом, који је изјавио да Србија заслужује да добије датум за отпочињање преговора са ЕУ у јуну.
Премијер је изјавио да је састанак са Ештоновом делимично био посвећен имплементацији споразума о нормализацији односа са Приштином, а већим делом, како је рекао, политичким темама везаним за европске интеграције Србије.
„Влада једнодушно мишљење да Србија 27. и 28. јуна треба да добије одобрење за почетак преговора о придруживању“, указао је Дачић, који је јутрос говорио пред спољнополитичким комитетом Европског парламента, након чега је имао одвојен сусрет са председником Комитета Емером Броком.
Премијер је рекао да је Брок, који је је уједно и високи функционер владајуће немачке Хришћанско демократске партије показао висок степен разумевања за политику владе Србије.
„Ово је изузетно важно, с обзиром на улогу Немачке у међународној заједници, као и на Брокову функцију у странци Ангеле Меркел“, изјавио је Дачић.
Премијер је у говору у Европском парламенту рекао члановима спољнополитичког комитета да нема дилеме да ће бриселски споразум бити у потпуности спроведен и уједно изразио очекивање да ће представници Срба са севера Косова учествовати у неговом спровођењу.
„Очекујем да они преузму свој део одговорности“, изјавио је премијер, који је сем тога говорио и о унутрашњим реформама у Србији.
Након Брисела, Дачић ће посетити Букурешт, где ће разговарати са председником Трајаном Басескуом.