Дачић: Преварени смо ако не добијемо датум

Dacic-tv
Србија је преварена уколико не добије датум за почетак преговора са Европском унијем, изјавио премијер Ивица Дачић. Негативна одлука Савета ЕУ могла би озбиљно да угрози спровођење бриселског споразума, упозорава Дачић.Дачић је, новинарима у Палати Србија после седнице Штаба за ванредне ситуације, рекао да је било договорено да се постигне споразум с Косовом, усвоји план његовог спровођења и да почне спровођење, те да ће уследити позитивна одлука о добијању датума.
„Ако буде другачије, Србија то неће лако прихватити. Ако сада, после свега, не заслужујемо такву одлуку, не знам када ћемо је добити“, рекао је Дачић и упозорио да би негативна одлука могла да „озбиљно угрози“ спровођење бриселског споразума.
Недобијање датума Србија неће прихватити олако, рекао је премијер и нагласио да очекује да ће Брисел испунити свој део обавезе.
„То зелено светло, нисмо ми саобраћајци. Интересује нас позитивна одлука Савета ЕУ“, рекао је Дачић у Палати Србија.
Премијер је истакао да не зна када би Србија могла да добије датум за почетак преговора уколико га не добије сада, после свега што је учинила.
Дачић је нагласио да уколико се сви не буду придржавали договореног не зна „како и на који начин бисмо мотивисали наше људе и грађане да испуњавају све договорено, ако то не чине ови други“.
Раније је шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер изјавио да Србија може да очекује „зелено светло“ за почетак преговора на заседању Савета ЕУ 28. јуна, и нагласио да би у том случају, одмах могла да почне припрема преговарачког оквира, док би формални датум на јесен одредило Председништво ЕУ.
Агенција Бета је пренела да Немачка влада намерава да предложи да се на самиту ЕУ крајем јуна начелно одлучи да отпочну приступни преговор ЕУ са Србијом, а тачан датум требало би, у зависности од напретка у спровођењу споразума Београда и Приштине, да буде утврђен у децембру.