Дачић: Разговор са Ештон пре седнице Владе

Dacic-t
Пре седнице Владе телефоном ћу разговарати са Кетрин Ештон, како би била разјашњена нека спорна питања, најавио премијер Ивица Дачић истичући да је битна потврда да су досадашњи разговори били статусно неутрални. Седница Владе заказана за 18 часова.Седница Владе Србије заказана је за данас у 18 часова. Требало би да Влада донесе одлуку о спровођењу бриселског споразума, и о томе, обавести високу представницу Европске уније Кетрин Ештон.Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да ће и пре седнице владе телефоном разговарати са шефицом европске дипломатије како би била разјашњена нека спорна питања, истичући да је битна потврда да су досадасњи разговори били статусно неутрални.
„За нас је веома битна ствар да неко случајно не протумачи да оно што ми договорамо сада има неко значење у погледу на статусна питања“, изјавио је синоћ Дачић за ТВ Б92.
Премијер је рекао да је битно да се потврди да су бриселски разговори Беогарада и Приштине статусно неутрални, да они не прејудицирају будући статус Косова.
„Битно је да се потврди да су ови разговори статусно неутрални, да они не прејудицирају неки будући статус, него да ћемо наставити разговоре са представницима међународне заједнице. Договорио сам и да се чујем телефоном са Кетрин Ештон пре евентуалне седнице владе, тако да се надам да ћемо у том смислу имати разјашњена нека спорана питања“, рекао је Дачић који је у резиденцији немачког амбасадора Хајнца Вилхелма, гледао финале Лиге шампиона.
Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је, пак, јуче да треба покушати да се за Србе на Космету добију још неке гаранције око кључних питања везаних за имплементацију бриселског споразума.
„Желимо те ствари да решимо, а онда није проблем да се одржи седница владе“, рекао је Вучић новинарима у земунском насељу Алтина на предизборном скупу Српске напредне странке.
Редовне седнице Владе Србије одржавају се четвртком, али је до сада у више случајева заседања било и другим данима.