Делагација Србије у Загребу

Toma-tt
Поводом уласка Хрватске у ЕУ, Томислав Николић предводи државну делегацију Србије у дводневној посети тој суседној земљи. У делегацији и премијер Ивица Дачић, шеф дипломатије Иван Мркић и саветник председника Марко Ђурић.Председник Србије Томислав Николић предводиће државну делегацију Србије у дводневној посети Хрватској поводом приступања те земље Европској унији, саопштено је из кабинету председника.
За време посете Хрватској, Николић ће се састати са председником Чешке Милошем Земаном, као и са представницима Срба у Хрватској.
У делегацији су и председник Владе Србије Ивица Дачић, министар спољних послова Иван Мркић и саветник председника Србије Марко Ђурић, наводи се у саопштењу.
Уочи прославе у Загребу, хрватски премијер Зоран Милановић пожелео је Србији све најбоље у преговорима са ЕУ и поручио да ће свака земља, која после Хрватске буде улазила у Унију, морати да прође исте контроле током преговорачког процеса.
„Након што је Хрватска последња држава која приступа ЕУ, она је силом прилика постала модел за сваког следећег кандидата. Свака од посткомунистичких земаља која је следећа на реду мораће најмање да прође исте контроле. Међутим, желим Србији све најбоље, потпуно искрено и од срца“, рекао је Милановић бечком дневнику Стандард.
Када је реч о међусобним тужбама пред међународним судом у Хагу, Милановић је оценио да оне оптерећују односе у тој мери да је потребно „енергично размотрити шта с тиме учинити“.