Детроит прогласио банкрот

detroit-t
Амерички град Детроит поднео захтев за проглашење банкрота. Град није имао другу „разумну“ опцију, наводи се у захтеву. Процењује се да је дугорочни дуг Детроита већи од 17 милијарди долара.У захтеву се наводи да је немогуће да се суоче са финансијском ситуацијом у Детроиту, без проглашења банкрота и да је то једина „разумна“ опција која је граду на располагању.
Гувернер савезне државе Мичиген, где се Детроит и налази, поставио је Кевина Ора на место менаџера за кризне ситуације, у покушају да у последњем тренутку град спаси од пропасти.
Међутим, он ипак није успео да доведе у ред финансије овог града који се већ дуже време бори са дуговима.
Тренутни дефицит градског буџета Детроита износи око 380 милиона долара, али је процењено да је дугорочни дуг већи од 17 милијарди долара.
Медији објашњавају да до овакве ситуације није дошло преко ноћи, већ да је резултат вишедеценијског пословања у коме је градска управа узимала обвезнице по високим каматним стопама да би покрила рупе у буџету.
Детроит је напустио највећи број припадника из редова средње класе, али и пословних људи, који су тако са собом однели новац за порезе.
Последњих месеци, град је 10.000 својих запослених плаћао из државног буџета.
Други градови, као Њујорк, Кливленд или Филаделфија имали проблеме, али нису прогласили банкрот, већ су своје дугове репрограмирали.
Детроит је некадашњи центар аутомобилске индустрије у САД.