Директори под лупом

Fotelja-tv
Прошлогодишњи губитак 10 највећих јавних предузећа готово 70 милијарди динара. Из Министарства привреде најављују редовно оцењивање рада директора.Само 10 највећих предузећа у власништву државе прошле године направило је минус од 69,5 милијарди динара.
„Још увек није успостављн систем редовног и систематског мониторинга и контроле перформанси ових предузећа иако смо свсесни чињнице да се значајни ресурси које она упошљавају неефиаксно троше“, каже економиста Милан Глишић.
То би ускоро требало да се промени јер из Владе стижу обећања да ће сваког месеца оцењивати директоре. То је корак у добром правцу, кажу економисти али нису сигурни докле ће се стићи.
„Ако имате предузеће које није стварало резултате, сменио би менаџера и именовао нову управу“, каже економиста Богдан Поповић.
Према његовим речима, ако имате огромне губитке онда би по дефиницији претрпели тектонске промене али би то било све било у циљу и функцији јдоброг пословног амбијента.
„Ја очекујем да ће кад неко покуша да ради објективне оцене да наиђе на огроман проблем непостојања мерила знања и иституција које су у стању да то раде“, каже Кори Удовички, економиста.
Да би могла да оцењује рад директора јавних предузећа, држава прво треба да им да самосталност у одлучивању.
„То значи да се политика цена формира од регулаторних тела да покрива трошкове. Не може предузеће да буде успешно ако су цене знатно испод трошкова“, каже економиста Милојко Арсић.
Други услов је, како каже, да се измести социјална политика и да не буде претераног запошљавања, да предузећа не буду места за решавање назапослености или збрињавање партијских кадрова.
У Србији иначе постоји више од 700 јавних предузећа – републичких и локалних. У њима ради 10 одсто укупно запослених и плате су им у просеку 30 одсто више него у приватном сектору. На њих и пензије одлази више од половине државног буџета.