Договор Вербића са студентима

Dogovor
Након састанка представника Министарства просвете, које је предводио министар Срђан Вербић и СКОНУС-а са Данилом Јеремићем на челу, постигнут је договор о предлозима и захтевима студената. Академци одустали од протеста 13. октобра.
На састанку министра Срђана Вербића са студентима договорено је да број испитних рокова у школској 2014/15. години остаје пет, али студентски парламент факултета, тамо где је то потребно, у договору са управом може да иницира шести рок, преноси Танјуг.
Министарство сматра да је оправдан захтев Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС) да студенти уписани у прву годину студија школске 2010/11 године, односно 2011/12 године задржавају статус из претходне године студија најдуже годину дана по истеку редовног рока студија, саопштено је након састанка.
Један од захтева је да студенти који су високошколску установу уписали 2006. године задрже статус студента и након истека рока двоструког трајања студијског програма.
И овај захтев је прихваћен, јер Закон дозвољава високошколским установама да на писмену молбу дозволи студенту да продужи статус студента.
Министарство ће у наредним данима упутити свим високошколским установама снажну препоруку да искористе ову законску могућност и услише молбе студената, одлучено је на састанку.
Министарство подсећа да високошколске установе немају основ да додатно наплаћују пријаве испита и друге редовне трошкове студирања, јер школарина студента, било да је он финансиран из буџета или се самостално финансира, укључује све трошкове редовног студирања.
„Министарство се у потпуности слаже, као што је раније најављивало, да се што пре почне са израдом новог Закона о високом образовању, уз активно учешће представника СКОНУС-а и СКАСС-а (Студентска конференција академија струковних студија)“, наведено је у саопштењу Министарства.
Министарство и СКОНУС сагласни су да је нужно проналажење дугорочног решења нагомиланих проблема квалитета високог образовања и наставиће разговоре ради решавања бројних питања и проблема у области високог образовања.
СКОНУС је потврдио да је постигнут договор. „Након пет сати преговора постигнут је договор са Министарством просвете, науке и технолопког развоја“, наведено је на Фејсбук страници СКОНУС-а.