Додик: Протестима траже дестабилизацију РС

2870156_dodik-t
Први у демонстрацијама у Федерацији БиХ били многи активисти плаћени из невладиног сектора, каже председник РС Милорад Додик. Не тражи се овде стабилна Република Српска, него се тражи њено дестабилизовање, каже Додик.
Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик рекао је у гостовању на Радио Београду да су „први у демонстрацијама“ у Федерацији Босне и Херцеговине (ФБиХ) били „многи активисти, плаћени из невладиног сектора“ и поновио да се тим протестима тражи дестабилизација РС.Додик је рекао да је „идентификовано како су активисти НВО из Сарајева, који су носили пароле и највише се бунили, имају редовне плате од три и више хиљада конвертибилних марака, више него било који функционер у кантонима“.
„И у том погледу је видљиво да је то спрега интереса и намера за дестабилизацију са циљем да се обезбеди политичка промена система овде у Босни и Херцеговини, и то је по мени суштина свега“, рекао је Додик.
Према његовим речима, борба за власт није проблем сама по себи, „она је легитимна у свим системима, али се спроводи искључиво кроз изборни процес“.
„Републици Српској треба искључиво један легалан и фер процес. Ми очекујемо изборе у октобру, и за сваког рационалног би то било довољно“, рекао је Додик. Међутим, како је указао, „то није циљ“.
„Не тражи се овде стабилна и још јача и легитимнија Република Српска, него се тражи дестабилизовање РС… тражи се улица, како би се показало да РС нема институције“, рекао је Додик.