Држава богати подстанар

Drzavna imovina T1
Министарства и агенције и поред празних државних зграда, раде и у закупљеним просторима. Држава има више од 19 хиљада службених зграда и 4.700 пословних, од којих су многе годинама празне.Држава има више од 19 хиљада службених зграда и 4.700 пословних зграда, од којих су многе годинама празне. С друге стране, држава истовремено и закупљује простор.
Закуп зграде у центру Београда Републичка агенција за телекомуникације плаћа месечно око 50 хиљада евра. За шест година плаћено је више од четири милиона евра.
„Нисмо добили сагласност да евентуално уђемо у покушај куповине и ми разумемо да смо за ове паре могли да купимо зграду. Јануара 2016. године истиче уговор и не знамо шта ћемо даље“, каже Милан Јанковић из Агенције за телекомуникације.
Простор изнајмљују и друге агенције, а и нека министарства. На пример, Министарство грађевине плаћа закуп једног спрата у Београђанки око 4.000 евра месечно.
С друге стране, само неколико стотина метара од Владе је зграда некадашње војне грађевинске дирекције, која је годинама празна. Мастер планом предвиђена је за продају, али Пореска управа до сада чак није урадила ни процену вредности, као ни за многе друге објекте који војсци нису потребни, а процењује се да би продајом војне имовине могло да се добије око милијарду евра.
Начелник Одељења за мастер план Министарства одбране Александар Илић каже да се у овом тренутку на продају нуди 508 војних комплекса широм Србије.
„Највреднији комплекси се налазе у Београду и Новом Саду, у Новом Саду 23 војна комплекса а у Београду 37, а мислимо да највредније војне комплексе треба сачувати за време изласка из економске кризе“, каже Илић.
И док постоји проблем како покрити минус у државној каси, вредност неискоришћене државне имовине мери се милијардама евра.
„Србија има у свом корпусу и грађевинско земљиште које би могло и које би логично било да буде уступљено инвеститорима ради неке масовније станоградње која би помогла решавању стамбеног питања мноштва људи који су без станова“, каже Јован Воркапић из Дирекције за имовину Србије.
Влада Србије формирала је комисију која ће пописати све државне објекте који би могли да се користе.
„Речено је после реконструкције ћемо то решити, ја сам разговарао и људи који су кључни у Влади рекли су да после реконструкције то долази на дневни ред“, каже Велимир Илић, министар грађевине и председник Комисије за доделу послова.
Држава је евидентирана као власник више стотина хиљада објеката, станова, пословних простора. У власништву има 884.000 хектара пољопривредног земљишта, близу милион хектара шумског и преко 400.000 хектара грађевинског земљишта.