Државни врх вага економске мере

Sastanak-t
На састанку Ивице Дачића, Александра Вучића, Млађана Динкића и договорено да се током недеље разговори наставе на нивоу владајуће коалиције, као и да се одрже разговори са члановима Фискалног савета, Националног савета за привредни опоравак и Социјално-економског савета. На састанку, на којем је учествовала и Јоргованка Табаковић, како РТС сазнаје, није донета коначна одлука о замрзавању плата и пензија.Премијер Ивица Дачић, први потпредседник Владе Александар Вучић и минстар привреде и финансија Млађан Динкић разговарали су на данашњем састанку о економској ситуацији у земљи, начину превладавања наслеђеног тешког економског стања, фискалној консолидацији и мерама које треба да омогуће привредни развој, инвестиције и бољи живот грађана.У раду састанка учествовала је и гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, саопштено је из Владе.
Договорено је да се током недеље разговори наставе на нивоу владајуће коалиције, као и да се одрже разговори са члановима Фискалног савета, Националног савета за привредни опоравак Србије и Социјално-економског савета.
Како РТС сазнаје, на састанку није донета коначна одлука о замрзавању плата и пензија и у овом тренутку није лако наћи заједнички приступ у решавању тих проблема, који су највећим делом наслеђени.
СНС инсистира у оквиру мера за побољшање економске ситуације на фискалној дисциплини, поправљању инвестиционе климе и ефикасној реформи јавних предузећа, државне управе и решавању питања предузећа у реструктурирању, рекла је после седнице Председништва те странке потпредседница напредњака Зорана Михајловић.
Уочи састанка, премијер Дачић је указао да је основни проблем који је настао у јавним финансијама мањи прилив у буџету, истичући да јавна потрошња мора да се смањи, али да терет кризе не може да се превали само на најсиромашније.
Према речима министра Динкића, размишљања Фискалног савета су исправна али неопходно је постићи консензус о мерама које треба предузети.
На челницима Владе је да нађу начин како да уштеде пола милијарде евра до краја године.
Опција за то је више: замрзавање плата у јавном сектору и пензија, смањење зарада од 10 до 15 одсто у државној администрацији, судбина јавних предузећа – гаранције и субвенције, измене закона о раду – лакше запошљавање, али и отпуштање, реформа пензионог система дестимулише ранији одлазак у пензију, а стимулише каснији.