Дунав греје Кладово

Kladovo-tv
Мобилна машина за сецкање дрвета које је Дунавом бесплатно стигло до Кладова могла би том граду да уштеди половину енергената за даљинско грејање града. Вредност целог пројекта је седам стотина хиљада евра.
Уколико надлежни у овој општини набаве машину за дробљење дрвета и поставе је на депонију Хидроелектране „Ђердап“, уштедеће половину енергената потребних за даљинско грејање.
Мобилна машина за сецкање дрвета које је Дунавом бесплатно стигло до Кладова, претворила би депонију хидроелектране „Ђердап 1“ у један модеран погон. Вредност целог пројекта је седам стотина хиљада евра.
Директор јавног комуналног предузећа „Јединство“ Зоран Петровић рачуна да би са оваквом заменом једног дела угља који користе могли годишње да уштеде 500 тона угља, односно да појефтине систем даљинског грејања у Кладову.
За хидроелектарну „Ђердап 1“ то би значило да се коначно решава проблем депоније на којој сада има око 6.000 кубика дрвета. Уместо ове слике, 16.000 хектара „Националног парка Ђердап“ у коме је електрана, добило би ново лице.
Инжењер заштите животне околине ХЕ „Ђердап 1“ Игор Пакаловић каже да отпадни материјал који Дунав нанесе на сам објекат хидроелектране, помоћу дизалица они утоварују у специјалне корпе, а затим транспортују до оближње депоније.
ЈКП „Јединство“ нема минусе и дугове између осталог и зато јер наплаћује 95 одсто својих услуга, а то је изнад европског просека наплате. Актуелним пројектом уштедела би се енергија, али и унапредила животна околина.
Председник општине Кладово Радован Арежина каже да ова општина од 25.000 становника не може себи да дозволи луксуз да уђе у минус, тиме што би им неко локално предузеће дуговало 500 милиона динара, ако је буџет општине Кладово 700 милиона.
„Онда би комплетно могли да ставимо катанац на целу општинску управу и сва наша јавна предузећа“, каже Арежина.
Овако велики комади стижу Дунавом до хидроелектране „Ђердап 1“. До ове прве велике бране на међународној реци стигне, како се процењује, пет кубика дрвета дневно.