Европска унија на мети служби САД

eu sad t
Американци су прислушкивали седиште Европског савета у Бриселу и канцеларије ЕУ у Вашингтону и Њујорку, пише немачки недељник „Шпигел“.Сједињене Државе прислушкивале су канцеларије Европске уније и приступале интерним компјутерским мрежама, тврди немачки „Шпигел“ позивајући се на тајни документ.Реч је о последњем у серији открића о наводном америчком шпијунском програму, а на ове оптужбе хитно је – у суботу увече – реаговао председник Европског парламента Мартин Шулц, затраживши хитну истрагу.
„Шпигел“ цитира извештај Националне агенције за безбедност (НСА) из септембра 2010. године, под ознаком „строго поверљиво“, до којег је дошао Едвард Сноуден – а у који је немачки магазин имао увид.
У документу се описује како је америчка служба озвучила просторије ЕУ у Вашингтону, као и у Уједињеним нацијама – и не само да су слушали живе и телефонске разговоре, већ су имали приступ документима и електронској пошти. Такође, на листи прислушкиваних зграда је и седиште Европског савета у Бриселу, наводи немачки лист.
У документу се ЕУ означава експлицитно као „мета“.
Како наводи Ројтерс, портпарол Канцеларије директора НСА није имао коментар на причу објављену у немачком магазину.
Председник Европског парламента Мартин Шулц оштро је и хитно реаговао на ову причу, наводећи у саопштењу да је „шокиран“ и „озбиљно забринут“ због извештаја да су америчке власти шпијунирале канцеларије ЕУ.
„Ако су ови наводи тачни, то је изузетно озбиљно питање, које ће имати веома озбиљне последице на односе између САД и ЕУ“, навео је Шулц у саопштењу.
„У име Европског парламента, захтевам потпуно разјашњење и истрагу нових информација, које би САД требало да доставе по овом питању“, закључио је Шулц.
Шеф дипломатије Луксембурга Жан Аселборн рекао је за „Шпигел“: „Ако су ови извештаји тачни, то је одвратно! Сједињеним Државама било би боље да прате своје тајне службе него своје савезнике. Морамо одмах да добијемо гаранције са највишег нивоа да ће ово моментално престати“.
Сноуден, бивши сарадник америчке службе, уздрмао је свет објавивши више докумената који сведоче о шпијунским програмима САД.
Амерички држављани Сноуден (30) напустио је САД у мају, неколико седмица пре него што су „Гардијан“ и „Вашингтон тајмс“ објавили детаље о тајном програму америчке владе за праћење интернета и телефона.
Сноуден се од прошлог викенда налази на московском аеродрому шереметјево, у транзитној зони, где чека одлуку еквадорских власти о његовом захтеву за азил у тој земљи.