Европски лидери одлучују о преговорима

EU-zastave-t
Шефови држава и влада земаља чланица Европске уније донеће коначну одлуку о датуму почетка приступних преговора са Србијом. У нацрту закључака за самит Европског савета предложено је да се отворе приступни преговори са Србијом.У Бриселу ће шефови држава и влада земаља чланица Европске уније донети коначну одлуку о датуму почетка приступних преговора са Србијом.У нацрту закључака који ће се наћи пред европским лидерима у Бриселу, стоји да ће се отворити преговори са Србијом и да би преговори требало да почну најраније у јануару 2014. године.
Европски лидери ће данас на крају другог дана самита расправљати о датуму на основу препоруке коју је пре два дана у Луксембургу усвојио Министарски савет, који чине шефови дипломатија земаља чланица
Министри су тада препоручили да Србија почне приступне преговоре најкасније у јануару 2014, с тим што је Немачка инисистирала да Савет ЕУ у децембру ове године још једном потврди ту одлуку након што се увери да је споразум о нормализацији односа Београда и Приштине у потпуности спроведен.
Бундестаг је након говора Ангеле Меркел званично потврдио овај став, који је према немачким законима обавезујући за канцеларку.
Иако је већина других чланица тражила да преговори почну раније без додатне потврде Савета, механизам одлучивања захтева консензус, тако да је готово извесно да преговори неће почети пре јануара.