Египат добио новог премијера?

Egipat-t
Економиста Зиад Баха ел-Дин највероватније ће бити именован за привременог египатског премијера, према договору који су постигле нове политичке снаге у земљи. Мухамед ел-Барадеј вероватно ће бити заменик председника, пошто су се салафисти успротивли његовом избору за првог човека владе.Портпарол египатског председништва саопштио је да ће економиста из редова социјалдемократа Зиад Баха ел-Дин према договору који су постигле нове политичке снаге у земљи највероватније бити именован за привременог премијера.Лидер либералне опозиције Мухамед ел-Барадеј, који је најпре именован за премијера, требало би да буде именован за заменика председника, каже се у саопштењу.
Раније су медији писали о размирицама унутар новог египатског вођства, јер су се секуларне и либералне фракције спориле са салафистима који су одбили њихов избор премијера.
У центру спора је ултраконзервативна салафитска партија, која је била уз углавном секуларне групе које су предводиле државни удар против Мурсија. Та партија је јуче блокирала постављање Мухамеда ел Барадеја на место премијера.
Лидер либералне Египатске социјалистичке демократске партије Мохамед Абул-Гар рекао је да су салафити првобитно прихватили предлог да Барадеј буде нови премијер, али онда су променили став из непознатих разлога.
„У овом осетљивом времену, потребан је неко независтан, ко ће наићи на консензус, а не изазвати додатне поделе“, рекао је Бадран и додао да је главни приговор ел-Барадеју то што није популаран не само међу исламистима, већ и у великом делу египатске популације.
Мухамед ел-Барадеј, добитник Нобелове награде за мир, био је инспирација за левичаре, секуларисте и револуционарне омладинске групе, које су стајале иза устанка 2011. године, у коме је свргнут некадашњи председник Хосни Мубарак.