Економска сарадња са САД у успону

Ivica-Dacic-t4
Захваљући извозу „Фијата“ трговинска размена Србије и Сједињених Америчких Држава би могла да буде дуплирана, рекао премијер Ивица Дачић на завршетку посете Њу Орлеансу.Премијер Србије је истакао да је задовољан посетом која је била посвећена бизнис конференцији америчких компанија које су заинтересоване за улагање на српско тржиште.
На бизнис форуму „Инвестирај у Србију – Њу Орлеанс 2013“, учествовало је више од 35 америчких компанија, са којима су остварени значајни контакти који отварају могућност за сарадњу Србије и САД у области рударства, енергетике и бродоградње.
Премијер је нагласио да је током боравка у највећем граду Луизијане разговарао с представницима фирми које су заинтересоване за улагање у Србију, посебно поменувши компанију „Фрипорт“, која већ истражује рудна богатства у Бору, као и „Шеврон“, који је заинтересован за истраживање нафтних шкриљаца и „Џненерал електрик“, који би могао да уложи средства у српску железницу.
„Договрено је да представници ‘Фрипорта’ дођу у Србију. Они већ инвестирају око 15 милиона евра годишње за истраживање руда око Бора, а циљ је да следеће године та цифра буде повећана на 25 до 40 милиона евра“, рекао је Дачић и додао да је, имајући у виду позитивне резултате истраживања у Бору, сигуран да та инвестиција може да буде знатно већа.
Компанија „Џнерал електрик“ је заинтересована за изградњу или куповину фабрике која би производила локомотиве и вагоне за тржиште југоисточне Европе, навео је премијер Србије.
Он је рекао да је током тродневне посете обишао и луку Њу Орлеанс, која је једна од највећих лука на свету, поменувши да је један од водећих људи ту Грег Русовић, почасни конзул Србије, који је много помогао у стварању контаката са америчким компанијама.
„Договорили смо да заједно са једним експертским тимом дође и посети нашу земљу и да на лицу места сагледа шта може да се уради. Србија мало користи потенцијал Дунава, нарочито за потребе индустрије“, додао је Дачић.
Током боравка у САД, српски премијер се састао и са шефом полиције Њу Орлеанса Роналом Серпасом, који ће 2015. године председавати Међународним удружењем шефова полиција.