Ефикасан стечај чисти дугове

Porez-T1Закон о стечају ће се мењати, најавио премијер Ивица Дачић у експозеу и додао да ће се водити подстицајна пореска политика која притисак са опорезивања рада сели на опорезивање профита и имовине. Ефикасан стечај био би право решење за рашчишћавање дугова, сматрају стручњаци.Стручњаци сматрају да би ефикасан стечај био право решење за рашчишћавање дугова. Томе у прилог говори и најава премијера Ивице Дачића, у експозеу, да ће се закон о стечају мењати, и водити подстицајна пореска политика која притисак са опорезивања рада сели на опорезивање профита и имовине.
Што је већи дуг, веће су и шансе да проблем буде решен. Од 180 великих дужника чији су рачуни блокирани, они на чије рачуне стижу позамашне уплате ускоро могу изаћи из блокаде. За сада су тако дуг измириле три фирме.
Помоћник директора Пореске управе Рада Костић рекла је да су на пример једном предузећу скидали по 100 милиона дневно, када би му неко уплатио за неку обавезу.
„То аутоматски иде у буџет или фонду, зависи за шта смо их блокирали. Имали смо предузећа којима смо скидали по 50-60 милиона дневно и отуда је наплата скочила“, рекла је Костићева.
Последња два месеца наплата је 10 одсто већа него у истом периоду прошле године. Принудно се наплаћује ономе ко има на рачуну, за остале, корак даље је пленидба имовине.
Стручњаци сматрају да је ефикасан стечај боље решење, јер отвара могућност да фирма брзо добије новог власника и настави производњу, чак и у случају ако се стечај заврши банкротством.
Професор Економског факултета Милојко Арсић рекао је да са становништва друштва то није лоше, јер ће се у неким случајевима ослободити имовина коју они ангажују, за неке друге предузетнике. Према његовим речима, та предузећа имају и земљу, неке хале, неке раднике, што се може искористити, пошто није одржива производња која више кошта него што производи.