Ештон: Историјска одлука, нема нових услова

Sastanak-v-t
Одлука о отварању преговора са Србијом је историјска и нема нових услова, рекла Кетрин Ештон после састанка са државним врхом Србије. Европска унија има књигу обавеза које Србија мора да испуни, каже председник Томислав Николић.Шефица европске дипломатије Кетрин Ештон рекла је, после састанка са државним врхом Србије, да је одлука о отварању преговора са Србијом историјска и да нема нових услова.
Висока представница ЕУ поручила је да је руководство Србије показало визију и храброст у доношењу тешких одлука и суочавању са великим политичким изазовима, што је, како је истакла, резултирало одлуком свих чланица ЕУ да донесу одлуку о отварању преговора о чланству без нових услова.
Ештон је похвалила напредак постигнут у разговорима са Приштином и истакла да је била задовољна када је чланицама ЕУ представљала тај напредак као и тиме што је могла да каже да постоје конкретни резултати у примени бриселског споразума.
„Јуче сам се срела 13. пут са премијерима Дачићем и Тачијем и срешћу се опет, разговори ће се наставити у недељама и месецима пред нама. Неће бити летње паузе за све, јер морамо да покажемо напредак“, навела је Ештонова.
Она је додала и да је задовољна што се Србија припрема убрзано за преговоре о чланству, истичући да и ЕУ ради свој део посла.
Председник Николић је изјавио да Србија наставља у истом темпу да испуњава обавезе које је преузела према ЕУ, али и према својим грађанима када је бољи живот у питању.
Николић је рекао да се разговарало о свим проблемима, да су јој наговестили шта Србија може да изведе уз сагласност грађана, шта је оно што мора да се уради, али и шта је то што ће бити преломна тачка.
Председник Србије је рекао и да су Ештоновој још једном рекли да никада нећемо признати независност Косова, а да је она узвратила да у ЕУ то знају и да нико од Србије и не тражи да призна Косово.
Навео је да постоји отворена комуникација са привременим институцијама у Приштини, да постоје два гледишта – једно српско да је Косово суштинска аутономија и друго, да је Косово независно, те да се вероватно никада и не би договорили без ЕУ, а да ће тај договор вероватно бити основа за за бољу будућу сарадњу.
„ЕУ има књигу обавеза коју Србија мора да испуни“, рекао је Николић. Према његовим речима, Србија је свесна својих обавеза, влада убрзано припрема тим који ће је водити из преговора у преговоре.
„Тешко да неко може Србију да склони са њеног европског пута“, поручио је председник Николић.
О закону о амнестији
Одговарајући на питање каква ће бити овлашћења заједнице српских општина и да ли очекује да ће Приштина бити спремна да промени законе, Николић је рекао да Приштина мора да измени своје законе и донесе закон о амнестији ако жели споразум и мир, а Србија мора да испуни своје обавезе.