Завршене демонстрације у Сарајеву

A13
Сарајлије поново протестовале у центру града, тражећи оставку федералне владе и кантоналног премијера. Поједине школе у Сарајеву биле су затворне. СДП тражи опште изборе упркос противљењу Бањалуке.
Грађани који седми дан, незадовољни животним стандардом и политичким елитама, поново су, на протесту у центру Сарајева, затражили оставку федералне владе и кантоналног премијера.Њихови захтеви су исти, а основни је оставка Владе Федерације БиХ и кантоналних премијера. У пет од 10 кантона, колико их је у Федерацији БиХ, премијери су већ поднели оставку, а тузланска Скупштина је већ потврдила оставку председника кантоналне владе Сеада Чаушевића, који је први поднео оставку, преносе босански медији.
Грађани, између осталог, траже и укидање кантона у Федерацији БиХ, повећање пензија, запошљавање незапослених и укидање рада на црно.
За разлику од претходних дана, зграда Председништва БиХ, која је у петак горела, заштићена је металном оградом, а саобраћај у тој улици је био обустављен.
Иначе, током протеста у Сарајеву нису радиле поједине школе.
За сутра су учесници демонстрација у Сарајеву најавили одржавање пленума, а позвани су сви грађани који нису чланови политичких странака.
На протесту у Зеници пред зградом Владе Зеничко-добојског кантона, грађани су захтевали да се Влада кантона у оставци одмах замени експертским тимом, а да се најдаље до 1. марта изабере нова кантонална ванстраначка влада, што су кантонални челници прихватили.
За четвртак је најављено одржавање Пленума грађана овог кантона на којем ће се договорити о даљим активностима демонстраната. До даљег су отказана сва појединачна окупљања.
У Тузли, где је све почело прошле недеље, пленум грађана већ функционише, и њихови представници су Кантоналној скупштини предали захтеве, који се тичу преосталих смена и економско-социјалне ситуације, а мирни протести ће трајати до њиховог испуњења.
И у Мостару се тражио одлазак политичких елита. У Бугојну је Колегијум општинског већа понудио демонстрантима нека решења за њихове захтеве, али су они упорни и траже оставке локалних функционера.
У Брчком се окупио део демонстраната који је прогласио неважећим договор синоћ постигнут између градоначелника и двојице представника демонстраната по којима би се сви неспоразуми требали решавати у оквиру Скупштине Брчко дистрикта.
Истовремено, федерални премијер Нермин Никшић позвао је министра безбедности и лидера СББ-а Фахрудина Радончића да поднесе оставку.
Никшић сматра неодговорним и недржавничким Радончићеве тврдње да министарство на чијем је челу није имало надлежности да делује током нереда у петак.
У отвореном писму достављеном медијима, Никшић подсећа да је Министарство безбедности по закону надлежно и за „организацију и усаглашавање активности ентитетских министарстава унутрашњих послова и Дистрикта Брчко у остваривању безбедносних задатака у интересу БиХ“.
Никшић је Радончића позвао и да направи листу пљачки у процесу приватизације или било којих других криминалних дела које, према његовом мишљењу, треба да процесуирају тужилаштва у БиХ.
Радончић, међутим, тврди да је идеја о расписивању ванредних избора још једна обмана „државне мафије“.
СДП тражи изборе у целој БиХ
У међувремену, Социјалдемократска партија Босне и Херцеговине, лидера Златка Лагумџије, припремила је и парламенту упутила измене и допуне Изборног закона БиХ, којим би било омогућено одржавање ванредних избора, због нереда у Федерацији БиХ.
Предложеним изменама и допунама предвиђено је да у изузетним околностима у БиХ, Парламентарна скупштина може да донесе одлуку о одржавању ванредних непосредних избора за избор чланова органа власти на свим нивоима.
Премијер Нермин Никшић рекао је да, ако измене Изборног закона не буду могле да се усвоје у кратком року, високи представник у БиХ Валентин Инцко треба да их наметне.
Јуче је и Влада Федерације БиХ позвала све политичке субјекте на доношење одлуке о одржавању ванредних избора на којима ће грађани изабрати власт у демократској процедури.
Међутим, председник другог ентитета у БиХ, Милорад Додик рекао је да су протести у Федерацији БиХ политички мотивисани и да је неприхватљив захтев за расписивање ванредних избора на територији целе БиХ.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com