Заједничка седница влада Србије и РС

Banjaluka Vlada-t
Владе Србије и Републике Српске одржаће у Бањалуци заједничку седницу на којој ће бити речи о реализацији пројекта „Подриње“.У Бањалуци ће бити одржана заједничка седница Bлада Србије и Републике Српске, у оквиру које ће бити разматрани конкретни пројекти сарадње.
Две владе ће, између осталог, потписати меморандум о заједничким опредељењима према дијспори, а очекује се да ће бити разматран и пројекат прекограничне сарадње „Подриње“ којим је обухваћено 14 општина из Србије и 14 из Републике Српске са око милион и триста хиљада житеља.
Пре заједничке седнице, премијер Ивица Дачић разговараће са председником РС Милорадом Додиком и премијерком Жељком Цвијановић.
Претходна седница одржана је у октобру прошле године, такође у Бањалуци, и резултирала је, између осталог, договором да компаније „Гас РЕС“ и „Србијагас“, као и надлежна министарства, у најскоријем року постигну споразум о разумевању, да се изврши ревизија пројекта хидроцентрале на Дрини, да се припреми споразум о сарадњи између електропривреда Србије и РС, договором о отварању авиолиније Београд-Бањалука и потписивањем протокола о сарадњи влада на пројекту „Подриње“.
Иако су заједничке седнице влада Србије и РС биле донедавно јединствен регионални форум, на иницијативу Београда заједничке седнице влада би могле постати уобичајени вид билатералне сарадње са свим државама проистеклим из бивше Југославије.
Прва се одазвала Македонија, чији су министри гостовали у Београду почетком јуна, а већ је договорено да се следећа заједничка седница одржи у Скопљу.
Такође, председник парламента Словеније Јанко Вебер договорио се недавно са премијером Ивицом Дачићем да се у септембру у Београду уприличи прво заседање српске и словеначке владе.
Премијер Дачић је у више наврата изразио спремност да заједничке седнице постану пракса и у односима са Федерацијом БиХ.