Звецкање оружјем у Источној Азији

ilja-t
Јапанској армији дато одобрење да обори кинеске беспилотне летелице у ваздушном простору изнад острва око којих се споре Јапан и Кина. То било схваћено као озбиљна провокација и ратни чин – поручује кинеско министарство одбране.
Авиони јапанског ваздухополовства у више наврата су реаговали током викенда на приближавање кинеских извиђачких и борбених летелица најјужнијим јапанским територијама, а четири брода из састава Кинеске обалске страже ушла су у воде око којих се две државе споре у понедељак, јављају јапански медији.
До ових акција кинеске војске и обалске страже дошло је непосредно након што је у медије у Јапану доспела вест да је јапански премијер Шинзо Абе прошлог месеца одобрио идеју да јапанске снаге оборе стране беспилотне летелице у спорном подручју у случају да се оне не повуку након упозорења.
Истовремено, у интервјуу тиражном америчком листу Вол Стрит Џурнал, Шинзо Абе изражава бојазан да Кина на силу настоји да оствари промену ситуације на терену.
Територијални гамбит у Источном кинеском мору
Две моћне азијске економије споре се око сићушног архипелага у Источном кинеском мору који лежи на огромним резервама енергената, потребним обема државама и налази се између острва Окинава и Тајвана, недалеко од кинеске обале.
Малени ненасељени архипелаг, познат у Јапану као Сенкаку, а у Кини као Диаоју, састоји се од пет острваца и три гребена, те има укупну површину од свега неколико квадратних километара али држави која га поседује даје право да контролише ширу акваторију и морско дно у којем се налазе велике резерве природног гаса и нафте.
Овај архипелаг налази се под контролом Јапана, али на њега право полажу и НР Кина и Тајван.
Острва Сенкаку или Диаоју укључена су у састав Јапана када је та земља 1895. године окупирала оближњи Тајван.
Према тврдњама званичног Токија, до тог тренутка она формално-правно никоме нису припадала, услед чега је данашњи јапански суверенитет над њима легалан.
Кинеска страна, међутим, сматра да су ова острва била у саставу тадашњег кинеског царства и да су силом из њега издвојена.
Острва Сенкаку или Диаоју су се све до септембра прошле године налазила су се у приватном власништву једне јапанске породице индустријалаца, али су тада продата јапанској држави.
Стављање спорних острва под директну контролу јапанске владе наљутило је Пекинг који од тада у водени и ваздушни простор око њих шаље чамце обалске страже и извиђачке летелице, а у последње време и бомбардере, који су прошлог и овог месеца по први пут облетели острва Сенкаку, односно Диаоју, али без кршења ваздушног простора које Јапан сматра својим.
Кинески бомбардери при том су из Источног кинеског мора зашли у простор над Тихим океаном и прошли јапанско острво Окинава које се често назива „непокретним носачем авиона“ због количине војних ефектива које на њима у више база држе Сједињене Америчке Државе.
Вербални рат између Кине и Јапана
У интервју америчком листу Вол Стрит Џурнал објављеном крајем прошле недеље, јапански премијер Шинзо Абе изразио је забринутост да Кина слањем бродова, шпијунских летелица и бомбардера у и око спорних територија покушава да силом измени статус кво, што значи, угрози контролу коју над њима има Земља излазећег Сунца.
Такође, у обраћању јапанској војсци на паради одржаној током викенда на којој је учествовало близу 4,000 војника, премијер Абе је рекао да таква настојања неће бити толерисана и упозорио да припадници војске треба да промене начин мишљења по којем је пуко постојање војних формација средство одвраћања а њихов задатак да просто вежбају у мирнодопским условима, те позвао армију да се активно ангажује на задацима надгледања и извиђања у циљу прикупљања информација и одвраћања.
Међутим, такође током викенда, кинески медији донели су цитате кинеског министра одбране Генг Јаншенга који је изјавио да би евентуално обарање кинеских беспилотних летелица било „озбиљна провокација“ и „врста ратног чина“ против којих би његова земља морала да чврсто одреагује, док би сву одговорност за последице сносила јапанска страна.
Он је такође рекао да његова земља никад није нарушила ваздушни простор других држава, те да неће дозволити ни да њен сопствени ваздушни простор буде нарушен.
Јапан формира корпус маринаца?
Влада премијера Абеа ове године преокренула је тренд смањења издвајања за армију који је у Јапану трајао нешто више од деценије, повећавши војни буџет.
У јуну јапанске јединице одржале су заједничку вежбу искрцавања са америчким трупама на обали Калифорније, након чега се у јапанским медијима појавила вест о томе да јапанско министраство одбране планира да створи посебну, врло мобилну војну формацију по угледу на америчке маринце која би обједињавала људство и технику сва три рода војске и била опремљена амфибијским возилима. Та формација била кориштена за одбрану или поново заузимање острва попут која су удаљена од средишта разуђеног Јапанског архипелага.
Ова идеја као и план да у првој половини новембра одржи здружене војне маневре на којима би учествовало око 34.000 војника разних родова војске са циљем да се вежба одбрана удаљених острва, говоре о томе да се Јапан озбиљно спрема за евентуалну ескалацију територијалног спора у Источном кинеском мору.