"Зелени" Кристал – енергетска будућност

Zgrada-T
Док се у Србији грађани брину како да плате рачуне истовремено немилице расипајући енергију, у свету је енергетска ефикасност одавно императив. Немачка компанија „Сименс“ показала у згради Кристал у Лондону како ће изгледати енергетски одрживи градови у будућности.Ова модерна грађевина не само што има облик и име Кристала већ попут њега скупља и енергију. Зграда сама производи 15 одсто енергије из соларних панела, топлотних и земних пумпи. Здање од 6.300 квадратних метара потпуно је енергетски ефикасно и засновано на обновљивим изворима енергије.
Мартин Пауел, директор урбаног развоја у Сименсу каже да ова зграда користи 70 одсто енергије мање него објекти исте величине и функције.
„То је убраја у најодрживије зграде у свету. Фантастично место за боравак, топло ми је зими хладно лети, а економске и енергтеске користи су огромне“, каже Пауел.
У свим просторијама основна температура је 22 степена, али је само једним додиром на екран увек можете снизити или повећати за 3 степена, као и затамнити прозоре или подесити осветљење.
Енди Чендлер,технички дирекртор зграде Кристал каже да систем за управљање зградом контролише цело здање.
„Имамо бројне инсталације и најновије технологије. Кроз тај систем надгледамо сву енергију која се потроши, али и оно што враћамо у електричну мрежу и остале системе, објашњава Чендлер.
Кристал је истовремено: конференцијски центар, центар иновација и технологија и стециште стручњака. Архитектонска је атракција, не само британске престонице, већ и света, јер има сталну изложбу развоја градова. Кроз виртуелне поставке посетиоци сами могу да рецимо праве енергтски ефикасну кућу или рачунају уштеде енергије.
Сименс је преставио и велике могућности развоја инфраструктуре неких европских градова међу којима је и Београд. Међутим, по квалитету ваздуха од 30 рангираних, српска престоница је на 27 месту.