Земан: Акција Русије као бомбардовање СРЈ

2888308_zeman-tt
Бомбардовање СРЈ 1999. године такође названо „хуманитарним“, рекао Милош Земан коментаришући изјаву Владимира Путина да је Русија на Криму у хуманитарној мисији. Када сам после дошао у Београд није изгледало баш хуманитарно, каже Земан.
Поводом изјаве руског председника Владимира Путина да је Русија у Украјини у хуманитраној мисији помоћи угроженим руским грађанима, председник Чешке Милош Земан подсетио је на бомбардовање СР Југославије 1999. године, такође названо „хуманитарним“.“Сећам се хуманитарног бомбардовања Југославије. Када сам после дошао у Београд није изгледало баш хуманитарно, зато што сам тамо видео срушену болницу“, рекао је данас Земан.
Интервенцију Русије на Криму Земан је раније упоредио са совјетском окупацијом Чехословачке из 1968. године, када су војници Варшавског пакта по налогу Кремља такође дошли наводно у „братску помоћ“.
Чешки председник нагласио је да ни у овом случају санкције против Русије нису пут, зато што никада ни против једне државе не воде ни до каквих разумних резултата.
„Једном сам у Мајамију казао кубанским емигрантима: ‘Честитам вам на вашој политици санкција. Захваљујући њима Фидел Кастро је већ 40 година диктатор'“, рекао је чешки председник.
Украјини је према његовој оцени неопходно да се одрже слободни парламентарни и председнички избори.
„Није могуће да о влади одлучује било какав трг, био то Мајдан, или трг у Лавову или у Доњецку“, рекао је чешки председник.